Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výpověď nájemní smlouvy by měla skončit k 31.3.2013. Již v průběhu února 2013 jsem žádala písemně e-mailem majitelku, zda by výpověď nájemní smlouvy šla prodloužit k 30.4.2013, její písemná odpověď taktéž e-maiem, zněla, že s tím nemá žádný problém.

Najednou nyní před třemi dny mi sdělila, že o „náš byt“ má velkého zájemce a že nás žádá o ukončení nájemní smlouvy k datu 31.3. 2013 jak bylo dříve dohodnuto. Může takto změnit svojí písemnou výpověď i když nemáme do dnešního dne žádný jiný pronájem a vystěhovat nás v podstatě na ulici? Kdybychom zůstali v pronájmu do 30.4., může nám pak strhnout z kauce, nějakou výši za “ztrátu“, že ztratila zájemce o byt? Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Z hlediska právní teorie lze považovat dohodu na prodloužení výpovědní doby za uzavřenou. Vzhledem k tomu, že k jejímu prodloužení došlo e-mailem, tedy prostředkem nezabezpečené komunikace na dálku, nedoporučuji pouze na tomto zakládat jakékoliv právo a vyčkávat až dojde k vystěhování (zejména ne v případech, kdy máte např. k nájemní smlouvě sepsán exekutorský či notářský zápis se svolením k vykonatelnosti a na jehož základě je možné přistoupit k vystěhování).

S majitelkou se pokuste domluvit na zachování prodlouženého termínu (např. i na základě tvrzení, že výpovědní doba byla platně, písemně prodloužena a proto máte právo na její splnění) či uzavřít jinou dohodu, která Vám umožní vystěhovat se později než k poslednímu březnu. Pokud bude neoblomná a bude vyžadovat uvolnění bytu v původním termínu doporučuji ustoupit a byt uvolnit. S jistotou nelze tvrdit, že máte právo na bydlení až do konce dubna.

Kauce neslouží ke krytí ztrát v podobě zmařeného obchodu apod.; pouze ke krytí ztrát souvisejících např. s nedoplatky na energiích. Ztrátu zájemce o byt nelze kompenzovat srážkou z kauce nájemníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.