Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nájem garáže byl započat 1.4.2013, platba nájmu v hotovosti na tři měsíce dopředu, kauce 3 měsíční nájmy, dokonce i záloha na elektřinu. Vše proběhlo v pořádku, sepsání smlouvy i platba. Až na občanský průkaz nájemníka - vůbec mu nevadilo, že ho má už půl roku po době platnosti. Ukázal mi tedy řidičský průkaz.

Nájemník je suverénní pán, říkal, že peníze si vždycky uměl vydělat, že byl i v USA atd. Když jsme se domlouvali na schůzku, řekl že má fůru času, že mu to je jedno, kdy se sejdeme. Později mi došlo, že mi vlastně ani neřekl, čím se tedy živí. Jaká rizika pro majitele garáže hrozí, pokud by se v budoucnu ukázalo, že nájemník v té garáži šmelí, prodává kradené věci nebo něco podobného? Garáž byla pronajata za účelem uschování motorových vozidel - tak je to ve smlouvě. Pátráním na internetu jsem zjistila, že pán nemá zaplacené popelnice, má na sebe asi tři exekuce a písemnosti se mu doručují veřejnou vyhláškou, trvalý pobyt má na městském úřadě. Budu moc ráda za odpověď. Děkuji, Valérie

ODPOVĚĎ:
Riziko určitě existuje a pokud by se prokázala trestné činnost nájemce, policie by bezpochyby v rámci vyšetřování zkoumala, zda pronajímatel této trestné činnosti nenapomáhá (pomoc je podle § 20 trestního zákoníku přípravou trestného činu; příprava je trestná o zvlášť závažných zločinů, u nichž je trestnost přípravy stanovena zákonem).

Byť jsou podmínky pro trestnost přípravy trestného činu poměrně zužující (a tedy předpoklad, že by Vás ohrožoval trestní postih je minimální), je na místě zajímat se jako pronajímatel o nemovitost, kterou vlastníte. V případě podezření na páchání trestné činnosti v garáži nebo uchovávání odcizených (kradených) věcí určitě okamžitě kontaktujte Policii ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.