Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V novém občanském zákoníku 2014 (NOZ 2014) je § 2274 "Nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele". Dostanou se od 1.1.2014 do rozporu s tímto § poplatky za podnajímání bytu členem bytového družstva vybírané některými bytovými družstvy?

Družstvo ztrácí důvod pro vyloučení člena i zdroj informací o tom, kdo je v podnájmu. Je odpověď jasná nebo to čeká na první žaloby a judikaturu? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
V § 2274 NOZ opravdu stojí, že nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele. Nicméně druhá věta výše uvedeného § zní, že Ustanovení § 2272 se použije přiměřeně. A právě v ustanovení § 2272 odst. 2 nového občanského zákoníku 2014 (NOZ 2014) je psáno, že pronajímatel má právo vyhradit si ve smlouvě souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti. To neplatí, jedná-li se o osobu blízkou anebo další případy zvláštního zřetele hodné. Pro souhlas pronajímatele s přijetím osoby jiné než blízké za člena nájemcovy domácnosti se vyžaduje písemná forma. Domnívám se, že zde zákonodárce ponechal možnost pronajímatelům dále "hlídat", kdo jejich nemovitost užívá. Člen domácnosti je jistě něco jiného než podnájemník, nicméně ustanovení se má užít přiměřeně. Osobně se domnívám, že právo na informace o podnájmu družstva ztrácí a tím i možnost vybírat poplatky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.