Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11-12/2013 se mi prostřídali v nájemním bytě nájemníci. Předávání proběhlo z velké části současně. Nový nájemník do týdne objevil silně poškozenou stěnu za těžkým nábytkem (původně tam nábytek nebyl) a začal mu protékat odpad dřezu, kde byl namotaný igelit, místo původních součástí odpadu.

Oprava instalatérem - 1.500 Kč, škoda na majetku 7.500 Kč + nutnost následného vymalování. Ani jedno nelze považovat za běžné opotřebení nově zrekonstruovaného bytu. Starému nájemníkovi jsem z tohoto důvodu zadržela tuto souhrnnou část kauce (dle nájemní smlouvy může být použita i na škody). Podle jeho advokáta prý neoprávněně. Mám tedy podat trestní oznámení na známého (neznámého – nevěřím, že nový obyvatel bytu by ho stihl tak rychle poškodit a hodit to na starého) a uplatnit škodu u České pojišťovny (kontaktování Policie je u nich podmínkou), nebo tu kauci mohu oprávněně zadržet? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že policie ČR Vám v tomto soukromoprávním "boji" nebude nic moc platná. Kauci podle staré právní úpravy (starý občanský zákoník) platné v době, kdy jste peněžní prostředky zadržel, můžete použít k úhradě pohledávek na nájemném a k úhradě za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu nebo k úhradě jiných dluhů nájemce v souvislosti s nájmem, přiznaných vykonatelným rozhodnutím soudu nebo nájemcem písemně uznaných. Pakliže jste se v nájemní smlouvě dohodl s nájemníky tak, že kauce bude použita i na případnou škodu, která Vám v bytě vznikne, zadržel jste kauci oprávněně. V takovém případě se původní nájemníci musejí obrátit na soud, aby ten vydal rozhodnutí, kdo byt poškodil a kdo je tedy povinen nahradit škodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.