Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem člen bytového družstva, které bude schvalovat dne 19.5.2014 změnu stanov dle zákona o obchodních korporacích a nového občanského zákoníku. Na schvalující členské schůzi bytového družstva je nutná 100% účast členů.

Advokát, který zpracoval změnu stanov však nebyl schopen odpovědět, zda notář musí osvědčit průběh schůze i v případě, že schůze nevysloví 100% souhlas se změnou stanov, t. j. když se některý člen bytového družstva zdrží hlasování, příp. bude hlasovat proti. Nezdá se mi názor advokáta, že v takovém případě (t. j. nebude-li 100% souhlas členů se změnou stanov) nemusí notář průběh schůze osvědčit. Děkuji, Vilém

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 553 ZOK stanovy bytového družstva určují způsob svolání členské schůze a pravidla jejího rozhodování. Podle ust. § 644 odst. 1 ZOK je členská schůze schopna se usnášet, pokud je přítomna většina všech členů majících většinu všech hlasů, nevyžaduje-li tento zákon nebo stanovy účast členů majících vyšší počet hlasů. Ve Vašem případě se tedy jedná o stanovy, které určují, že členská schůze je schopna se usnášet za předpokladu, že jsou přítomni všichni členové družstva.

Podle ust. § 645 ZOK se členská schůze usnáší většinou hlasů přítomných členů, nevyžaduje-li tento zákon nebo stanovy vyšší počet hlasů. Ve Vašem případě zákon vyšší počet hlasů vyžaduje a to konkrétně v ust. § 731 odst 2 ZOK, kdy pro změnu úpravy náležitostí stanov týkajících se podmínek, za kterých vznikne členovi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu nebo podrobnější úpravy práv a povinností člena bytového družstva, se vyžaduje souhlas všech členů družstva, kteří mají s družstvem uzavřenu nájemní smlouvu na družstevní byt a kteří mají dle stávajícího znění stanov právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

V tomto případě tedy souhlasím s Vaším advokátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.