Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím se svoji rodinou v nájemním bytě. Pronajímatel nedělá roční vyúčtování služeb, přestože byl na to upozorněn doporučeným dopisem. Podle občanského zákoníku má tuto povinnost nebo ne? V případě kladné odpovědi prosím o radu, jakým způsobem ho můžeme přimět, aby povinnost splnil.

Soudní cestu zvažujeme jako krajní možnost. Pronajímatel ve dvou bytech pod námi o patro níž provádí rekonstrukci. Jsme od prosince 2013 vystaveni každý den hluku, prachu, zápachu z chemikálií. Máme nárok na snížení nájemného a o kolik procent? Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Podle § 2252 odst. 1 NOZ požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok, jakož i pořídit si z vyúčtování výpisy, opisy nebo kopie, totéž platí o dokladech týkajících se účtovaných nákladů. Za předpokladu, že tam pronajímatel nečiní, nezbývá Vám než se obrátit na soud.

Pronajímatel ma povinnost udržovat po dobu nájmu v domě náležitý pořádek obvyklý podle místních poměrů a také udržovat byt a dům ve stavu způsobilém k užívání. Dále také platí, že nájemce je povinen strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě jeho přestavbu nebo jinou změnu, jen nesníží-li hodnotu bydlení a lze-li ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce, nebo provádí-li ji pronajímatel na příkaz orgánu veřejné moci, anebo hrozí-li přímo zvlášť závažná újma. V ostatních případech lze změnu provést jen se souhlasem nájemce.
Zkuste proto písemně vyzvat pronajímatele k nějakému řešení věci ke spokojenosti obou stran. Pakliže toto nebude možné, navrhněte slevu nájmu a případné odškodnění za již proběhlé nepohodlí. Pokud pronajímatel nebude opět komunikovat, znovu platí, že se musíte obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.