Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V nájemní smlouvě jsou uvedeny 3 osoby jako podnájemníci a jeden z nich odejde, telefonicky to oznámí ostatním podnájemníkům. Ve smlouvě dáno, že výpověď musí podat písemně, výpovědní lhůta podnájmu je 3 měsíce. Platí pro každého jednotlivce? Mohou zbylí dva podnájemníci po něm žádat náhradu za ty tři měsíce, když o nájem se dělili na třetiny?

Ve smlouvě je uvedeno jako nájemce a pak jsou vypsány 3 osoby, které byt budou užívat. Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem dotazu nejprve uvádíte, že v nájemní smlouvě jsou uvedeny 3 osoby jako nájemci. Dále pak uvádíte, že jedna osoba je nájemcem a 3 osoby mohou být pouze užívat s touto osobu, ale nájemci nejsou. Tyto teze se však vzájemně vylučují.
Pokud jsou ve smlouvě uvedeni 3 nájemci a jeden z nich takto byt opustil, nemá tato skutečnost vliv na trvání nájemní smlouvy ve vztahu k němu a má povinnost platit nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytu. Pokud chce nájem ukončit, musí jej vypovědět, nebo se na tom musí dohodnout s pronajímatelem. Oznámení ostatním nájemcům není dostačující. Pokud by jeden ze spolunájemců nájem vypovědět, týká se tato výpověď pouze jeho, nikoliv ostatních spolunájemců.
Pokud za něj spolunájemci zaplatitli nájem, mají nárok na to, aby jim nahradil to, co za něj uhradili. Nicméně toto je čistě právní poměr mezi jednotlivými spolunájemci.
Pokud je však nájemce jen jeden, má jen on povinnost platit nájemné a zálohy za služby. Tzv. spolužijící osoby tuto povinnost nemají. Pokud by však za něj uhradili nájemné, mohou po něm požadovat náhradu. Rovněž toto je čistě záležitostí těchto osob. Pokud je však ve smlouvě jediný nájemce a ten nájem vypoví, pak se z bytu musí vystěhovat i tzv. spolužijící osoby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.