Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme ve stanovách pro naše SVJ (2000), které vzniklo ze zákona ZoVB (Zákon o vlastnictví bytů) 04/2012 některá ustanovení NOZ, která by měla platit pouze pro SVJ (2012) např. technické zhodnocení a vytváření záloh na účtu dlouhodobých záloh pro rekonstrukci a modernizaci. Jsou tyto stanovy platné?

Stanovy jsou k nahlédnutí na www.hekrova.cz. Pro jistotu uvádím další detaily - upravené vzorové stanovy byly schváleny v 2014 pouze 67%ním vlastnickým podílem a SVJ (2000) bylo zapsáno do veřejného rejstříku až 04/2015. Pokud by bylo potřeba, dodám další podklady. Děkuji, Romana

ODPOVĚĎ:
Společenství vlastníků jednotek může i po účinnosti NOZ nadále vycházet ze vzorových stanov. Stanovy jsou součástí vnitřních právních poměrů SVJ a nepřestanou platit jako celek, ale musí se přizpůsobit nové legislativě. Toto se týká těch SVJ, která vznikla do doby nabytí účinnosti NOZ přímo ze zákona a platila pro ně vzorové stanovy pokud nepřijaly vlastní.
Oproti tomu dle úpravy nového občanského zákoníku § 2004 vzniká Společenství vlastníků jednotek nově až dnem zápisu do rejstříku společenství vlastníků jednotek. Nově vzniklá společenství musí mít tedy stanovy vlastní, protože SVJ se nyní podle nového občanského zákoníku zakládá schválením stanov.
Nový občanský zákoník v § 1200 stanoví, jaké minimální body musí stanovy mít:
název, který obsahuje slova „společenství vlastníků“ a označení domu, pro který společenství vzniklo,
sídlo určené v domě pro který společenství vzniklo; není-li to možné na jiném vhodném místě,
členská práva a povinnosti vlastníků jednotek jakož i způsob jejich uplatňování,
určení orgánů jejich působnosti, počtu členů volených orgánů a jejich funkční období, jakož i způsobu svolávání jednání a usnášení,
určení prvních členů statutárního orgánu,
pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí,
pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení její výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.