Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám byt v osobní vlastnictví. Panelák, ve kterém bydlím, je cca 30% tvořen vlastníky a zbytek družstevníci. Ale družstvo tu má pořád velký počet + nám spravují nájmy a technickou službu. Takže prostě tu jsou pořád nějaké neshody. Spíš mě vadí proč já vlastník se musím podřizovat družstvu. To je ale jen aby jste věděli, jak to tu je.

A menší pod otázka je ta, že chci mříže na balkon, protože nás vykradli a družstvo mi to nechce umožnit. Má na to družstvo právo, mě tvrdí, že to je žebřík do druhého patra. Hlavní otázka:
08/2015 se k nám nastěhoval kamarád. Říkala jsem mu, že se tu nekouří, ale občas si dá jointa trávy. Mě to nevadí, ale sousedi si poslední dobou stěžují, že jim kouř jde do bytu (ložnice). Prý mě nahlásí na družstvo, na Policii a snad všem, co se dá. Jednou jsem se naštvala a vylítla jsme na něj. Chtěla jsem, aby mi ukázal všechno, co tam má a měl tam malý pytlíček trávy. Na kuchyňské váze jsem mu to zvážila. Mělo to asi 6 gramů. Mohu mít z jeho užívání marihuany nějaký trestní postih. Vím, že může dostat pokutu za to asi 10-15.000Kč. Bydlíme tu 2009-2016 a žádný problém jsme neměli. Kamarádovi jsem nadala, ale zase si myslím, když jsme tu ve svém vlastním bytě, tak bych si mohla dělat co v rámci normálních možností chci. Kamarád chce na ně vlítnout a říct jim své, což nechci, aby se tu hádal celý panelák. Sousedi tvrdí, že tu nechtějí individua, aby tu něco ukradli. Přitom podle mě tu kradla firma, která opravovala střechu a poslední den nás vykradli a odjeli, policie pachatele nenašla. Což je teď mimo. Nevím jak dál? Kamaráda nechci vyhodit jen kvůli tomu, že si dá jointa, ale zase nechci omezovat ostatní. Chtěla bych se zeptat, jak je to v legislativě v občanském zákoníku? Může mi družstvo něco udělit? Popřípadě policie? Můžou mi hrozit nějak soudem. Děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:
Bohužel pokud jde o mříže na okna či balkony, tak s tímto musí souhlasit buď všichni vlastníci bytů nebo ve Vašem konkrétním případě všichni vlastníci i družstvo. Takže je pravda, že družstvo Vám může instalaci mříží blokovat a není žádný způsob, jak je přimět k souhlasu.
Pokud jde o hlavní otázku, tak přechovávání marihuany pro osobní potřebu do 10 g není trestným činem, ale přestupkem, za které může přestupková komise uložit pokutu ve Vámi uvedené výši nebo propadnutí věci či napomenutí. Toto ale hrozí Vašemu nájemníkovi, nikoliv Vám. Vám z toho nehrozí žádný trestněprávní postih. Jediné, čemu můžete čelit, je sousedská žaloba v civilním sporu. Tedy pokud by Váš kamarád obtěžoval kouřem sousedy "nad míru přiměřenou místním poměrům", mohli by sousedé přímo proti Vám zahájit občanskoprávní spor, kterým se budou domáhat, abyste zajistila, aby nebyli obtěžováni kouřem z Vašeho bytu. Otázkou ovšem je, co je v daném případě míra přiměřená místním poměrům, neboť tento obecný pojem není nikde přesně definován např. v tom smyslu, že pokud je cítit kouř půl hodiny, už je to míra nepřiměřená. Doporučila bych tedy, aby nájemník kouřil v rozumné míře, není ale nutné, aby nekouřil vůbec. Tím se vyhnete výše zmíněné tzv. sousedské žalobě nebo pokud by ji sousedé přece jen podali, nebudou úspěšní. Je ovšem možné, že nájemníka sousedé nahlásí na Policii, jelikož kouří marihuanu a nájemník tedy bude muset podstoupit přestupkové řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.