Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem pronajímatel bytu s nájemnicí, která je v insolvenčním řízení, jak jsem se 22.8.2016 dozvěděl. Celkově dluží nějakých 630.0000 Kč různým věřitelům a mně nezaplatila nájem už tři po sobě jdoucí měsíce. Červen 2016, červenec 2016 a srpen 2016. To mi dává právo jí vypovědět z nájmu pro zvlášť závažné porušení nájemní smlouvy.

Problém:
1. Za měsíc červen 2016 jsem použil přeplatek za služby, který jsem jí měl jinak odevzdat, a měla tak doplatit jen nějaké dva tisíce. Nedoplatila. Považuje se tento částečně (ne však její zásluhou) uhrazený nájem za neuhrazený nájem počítající se do těch tří po sobě jdoucích měsíců?
2. 1. srpna jsem nájemnici poslal výzvu, aby svou platební morálku napravila, a hrozil jsem, že jí jinak vypovím nájem podle § 2288 NOZ, pro hrubé porušení povinnosti vyplývající z nájmu. Nenapsal jsem tam ale o možnosti ukončení nájmu bez výpovědní doby. Pochopil jsem, že aby byla výpověď z nájmu bez výpovědní doby platná, musí jí předcházet upozornění. Upozornění zasláno bylo, jen s odkazem na jiné ustanovení. Bude výpověď z nájmu bez výpovědní doby platná, i když jsem ve výzvě varoval před jiným paragrafem? Moc děkuji za odpověď, Bedřich

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Nájem, který byl pokryt z přeplatku za služby není chápán jako řádné uhrazení nájmu ze strany nájemce. I když jste tedy přeplatek použil, je splněno neuhrazení nájmu za tři po sobě jdoucí měsíce.
2. Taková výpověď platná nebude, neboť odkazem na jiné zákonné ustanovení by byla výpověď zmatečná. Neuhrazení tří po sobě jdoucích nájmů je zvlášť závažné porušení a zde je třeba nájem ukončit dle § 2291 Občanského zákoníku. V tomto smyslu byste tedy měl zaslat novou výzvu a v ní uvést, v čem je spatřeno zvlášť závažné porušení povinností nájemce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.