Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Upozornil jsem písemně naše SVJ, že č. 372/2001 Sb. , byla zrušena. Podle nové a platné vyhlášky č. 269/2015 Sb. § 3 odst. 2 písmeno a) hodnota nákladu na vytápění příjemce služeb, jehož rozdíl překročil stanovenou limitní hodnotu, vztažená na 1 m2 započitatelné podlahové plochy příjemce služeb, se upraví na limitní přípustnou hodnotu nákladů na vytápění na 1 m2 započitatelné plochy.

Tedy 80 % průměrné hodnoty za zúčtovací jednotku, v případech, kdy nebyla dodržena spodní hranice 20 %, nebo 200 % průměrné hodnoty za zúčtovací jednotku v případech, kdy nebyla dodržena horní hranice 100 %. Současné rozúčtování tepla v našem SVJ je podle staré vyhlášky č. 372/2001 Sb. tj. 24% spodní hranice nebo 140% horní hranice průměrné hodnoty za zúčtovací jednotku. Dále jsem upozornil, že podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. § 2 odst. e) započitatelnou podlahovou plochou podlahová plocha vynásobená koeficienty uvedenými v příloze č. 1 části A k této vyhlášce; mají-li některé místnosti v zúčtovací jednotce rozdílnou výšku stropů nebo stropy zkosené, započitatelná podlahová plocha těchto místností se vynásobí koeficientem podílu objemu vytápěného prostoru k objemu vypočtenému z podlahové plochy a výšky stropu převládajících místností v zúčtovací jednotce.
A. Koeficienty pro stanovení započitatelné podlahové plochy
1. místností bytů a nebytových prostorů, v nichž je otopné těleso a které se liší způsobem jejich využívání
2. místností bytů a nebytových prostorů, v nichž není umístěno otopné těleso a které jsou začleněné v objektu tak, že s místnostmi s otopným tělesem přímo sousedí (nepřímo vytápěné místnosti a prostory)
Současné rozúčtování tepla v našem SVJ nebere v úvahu novou vyhlášku č. 269/2015 Sb. , kde je koeficient kanceláře 1,2 a koeficient kavárny 1,4. To znamená, že v našem SVJ by měla být základní složka v m2 navýšena majiteli kanceláře o 20% (koeficient 1,2) a majiteli kavárny o 40% (koeficient 1,4) podle přílohy č. 1 vyhlášku č. 269/2015 Sb. Dále jsem upozornil, že současné polohové koeficienty nezohledňují místnosti bez topných těles. Výbor SVJ na schůzi vlastníků na tyto podněty jednal tak, že nechal hlasovat o tom, zda někdo chce měnit něco na současném rozúčtování tepla podle staré vyhlášky 372/2001 Sb. 51% bylo proti změně a 49% pro změnu. Podle mého názoru si nemůže žádný v subjekt v ČR odhlasovat, že pro něj obecně závazný předpis neplatí. Jedná se o úkon nesprávný a právně neplatný. Vzhledem k tomu, že schůze vlastníků se konala již před 3 měsíci a nyní se bude konat na podzim nová schůze vlastníků, jak mám prosím postupovat? Mám podat návrh na změnu rozúčtování tepla znovu a potom jako přehlasovaný vlastník podat žalobu ke Krajskému soudu v Praze? Jak mám prosím návrh na schůzi vlastníků formulovat? S díky a pozdravem Lubomír

ODPOVĚĎ:
Ano, máte pravdu, nelze si odhlasovat, že bude nadále postupováno podle právního předpisu, který již neplatí. Na nové schůzi doporučuji postupovat přesně tak, jak uvádíte, znovu podat návrh a případně se obrátit na soud. Pokud jde o formulaci návrhu, pak je důležité uvést, že není vlastně o čem hlasovat, nový právní předpis je závazný a celé hlasování o tom, že se jím SVJ nebude řídit, je rovněž neplatné. Naopak Výbor je tím subjektem, který by měl vlastníky jednotek informovat o novém právním předpisu a jeho dopadech s tím, že nové rozúčtování je direktivně stanoveno, nikoliv ponecháno na vůli SVJ, kterým postupem při vyúčtování se bude řídit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.