Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemědělské družstvo hospodaří na našem pozemku na základě pachtovní smlouvy. Nyní zaslalo novou pachtovní smlouvu s odůvodněním: "… po digitalizaci pozemků můžeme s konečnou platností uzavřít plnohodnotnou smlouvu o užívání pozemků s přípočtem daně z pozemků. Výše pachtovného je 3% z orné půdy a 1% u luk z průměrné ceny půdy v jednotlivých katastrech.

V případě nevrácení podepsané pachtovní smlouvy nemůže být vypláceno nájemné." V pachtovní smlouvě je uvedeno, že smlouva se uzavírá na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 6 let. Takovou dobu nepovažujeme za akceptovatelnou. Můžete poradit? Předchozí smlouva byla na dobu neurčitou. Děkuje předem Leopold.

ODPOVĚĎ:
Délka výpovědní lhůty je vždy výsledkem dohody mezi smluvními stranami. Není nikde v zákoně stanoveno, že musíte takto dlouhou výpovědní lhůtu akceptovat. Doporučuji tedy vznést protinávrh a stanovit lhůtu kratší, pro Vás akceptovatelnou. Je samozřejmě otázkou, zda bude smluvní strana ochotna přistoupit i na lhůtu kratší. Vše je jen otázkou dohody, pokud k ní nedospějete, smlouva nebude uzavřena a Zemědělské družstvo musí přestat na Vašem pozemku hospodařit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.