Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Samospráva nesdělila SBD náměry, ale že jsem ji "nevpustil do bytu" a SBD mi vyúčtovalo 1,6 násobek průměrné spotřeby. SBD mne vůbec, natož opakovaně prokazatelně (§ 4 odst. 7 vyhl. 372/01), neupozornilo na odečet. Údaje měřidel jsem bez vyzvání sám včasně proti podpisu SBD odnesl, na nabídku součinnosti k jejich ověření SBD nereagoval.

SBD žádá doplatit 10.000,-Kč, náměry ukazují naopak přeplatek 2.000,-Kč, reklamaci SBD odmítá. Můžete mi poradit další postup? Děkuji, Daniel.

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že k Vámi popsaným skutečnostem došlo před 1. 1. 2016, tedy ještě za účinnosti vyhlášky č. 372/2001 Sb. (pro úplnost dodávám, že v současné době je tato oblast upravena zákonem č. 67/2013 Sb. a vyhláškou č. 269/2015 Sb.).
Pokud ve Vašem případě nebyly dány podmínky pro postup dle § 4/7 vyhlášky č. 372/2001 Sb. , tzn. že Vy, jako konečný spotřebitel, jste nebyl opakovaně a prokazatelně upozorněn na povinnost zpřístupnit Vámi užívaný byt za účelem odečtu hodnot z příslušných měřidel, nebylo bytové družstvo (jako Váš pronajímatel) oprávněno vyúčtovat Vám spotřební složku nákladů ve výši 1,6násobku průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy zúčtovací jednotky.
Dle § 7/5 vyhlášky č. 372/2001 Sb. byly nedoplatek nebo přeplatek vyplývající z vyúčtování splatné do 7 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období.
Pakliže se Vy i bytové družstvo domníváte, že druhá strana se nachází v prodlení s úhradou nedoplatku, resp. přeplatku, přičemž smírné řešení nastalé situace není možné, nezbývá, než řešit spor soudní cestou. V tomto ohledu můžete podat na bytové družstvo žalobu na vrácení přeplatku, popř. můžete vyčkat, zda Vás bude bytové družstvo žalovat na úhradu nedoplatku (v tomto druhém případě by Vám nebyl soudem při Vašem procesním úspěchu přeplatek přiznán, nicméně by bylo soudem konstatováno, že bytové družstvo nemá nárok na úhradu údajného nedoplatku, kterýžto závěr by mohl bytové družstvo přimět k dobrovolnému vrácení přeplatku).
Rozhodnete-li se podat na bytové družstvo žalobu, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 372/2001 Sb. , kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele
vyhláška č. 269/2015 Sb. , o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům
zákon č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.