Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ 2000 a myslím si, že pro nás stále platí zákon o vlastnictví bytů č. 72/1994 Sb. V našem domě totiž ještě nebyly převedeny všechny bytové jednotky. V minulých letech došlo u některých bytových jednotek k přičlenění části společných prostor (část chodby) k bytu. Všechny jsou ohraničeny zdmi.

Část těchto přičleněných prostor je již trvalou součástí bytů v souladu s prohlášením vlastníka z roku 1995. Další takto upravené prostory jsou však pouze v nájmu vlastníků přilehlých bytových jednotek. V současnosti mají i další vlastníci zájem o vybudování takové předsíně k bytu a její pronájem. Od zástupce výboru dostali takovéto vyjádření:
///Záležitost ohledně záborů chodbiček je podstatně složitější, než jsme se původně všichni domnívali. Nechali jsme si k tomuto problému pro jistotu vypracovat právní stanovisko. Originál s razítkem právníka budeme mít k dispozici nejpozději v polovině září 2016. Z tohoto stanoviska mimo jiné vyplývá, a nyní z něj cituji: “Pokud si někdo nově bude chtít přistavět společnou část domu ke svému bytu, potom je třeba učinit následující: všichni vlastníci by měli uzavřít smlouvu o výstavbě ve smyslu § 1170 občanského zákoníku. Na základě toho by se požádalo o stavební povolení, respektive ohlášení, pokud by stavebnímu úřadu ohlášení postačilo. Následně by byla provedena přístavba a poté změna zápisu v katastru nemovitostí. ” Pro nás z toho v tuto chvíli vyplývá, že bez uzavřené smlouvy mezi všemi vlastníky (tj. souhlasu 100% vlastníků) nový zábor chodbičky nyní realizovat nelze a nelze takovou chodbičku ani pronajmout. Jakmile budeme mít originál stanoviska a právník zodpoví naše doplňující dotazy, zveřejníme k této záležitosti všechny podklady na stránkách SVJ. S pozdravem, Za výbor Tomáš///
Lze pronajímat části společných prostor, které byly stavebně připojeny k jednotlivým bytům nebo je musí všichni, kteří je mají v pronájmu odstranit, pokud nejsou součástí prohlášení vlastníka? Platí pro nás v těchto případech již § NOZ? Jak mohou vlastníci nebo výbor SVJ 2000 postupovat? Děkuji za Váši odpověď. S pozdravem Lada

ODPOVĚĎ:
Volila bych ten postup, že části společných prostor, které již byly stavebně připojeny k bytům, by vlastníci těchto bytů užívali na základě smlouvy o nájmu a do konečného stanoviska, které si SVJ nechalo vypracovat, by neměly být stavebně přičleňovány další prostory. Již existující není třeba odstraňovat.
Mám za to, že se na tuto problematiku již vztahuje nový občanský zákoník a ustanovení smlouvy o výstavbě a stavební přičlenění lze nadále činit pouze na základě takové smlouvy a následného vkladu do katastru nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.