Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak vystěhovat z nemovitosti bývalého partnera, který je cizinec? Nejsme manželé. On v ČR nemá povolení k pobytu, ani firmu atp. Má britské občanství. Nevím, jak jednat např. přes úřady či policii, když bývalý partner nemluví ani nerozumí česky. Jsem jediným vlastníkem nemovitosti. Po rozchodu v domě ale nadále bydlí.

Zpočátku s mým souhlasem, než si najde jiné bydlení. Bohužel to teď odmítá. Obávám se fyzické agrese z jeho strany. Další část otázky se týká majetku, který jsme nabyli během vztahu. Chci se podělit o věci, které jsme pořídili společně. Vztahuje se to ale také na vybavení domácnosti, které jsem dostala darem od svých rodičů? Dar byl výlučně určený mně. Moc děkuji, Ivana.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je možnou cestou žaloba na vyklizení nemovitosti k soudu a následný nucený výkon tohoto rozhodnutí. Vedle tohoto můžete po bývalém partnerovi také požadovat bezdůvodné obohacení, které bude odpovídat nájemnému ve výši obvyklé, pokud Vám za bydlení v bytě nic nehradí.
Násilným vystěhováním a výměnou zámků, kdy např. nebude bývalý partner doma, byste riskovala spáchání trestného činu porušení domovní svobody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.