Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Řešíme ve výboru SVJ střet zájmů a potřebovali by jsme poradit. Je korektní chovaní výboru jako celku v případě, že jeden z členů nabídne výboru zajistit nějakou službu výhodněji (svépomocí) protože se danou věcí živí (má na to firmu), informuje výbor a ten posléze zvolí tuto formu dodávky (daný člen se zdrží hlasování samozřejmě, protože je ve střetu zájmů).

Někteří vlastnící chápou fakturu od firmy tohoto člena za "zlodějinu" a odmítají pochopit, že v případě, že je to pro SVJ výhodnější má výbor právo (ne-li povinnost - pravidlo řádného hospodáře) toto udělat? Dodávám že ve stanových SVJ toto není nijak upraveno a pravomocí výboru jsou dle vzoru stanov kdysi součásti ZOVB zajištění správy domu a pozemku do ktere spadá dotčená služba dodaná členem výboru. Vlastnící "stračí" zákonamy, termíny jako trestný čin atd. Je toto celé jen chyba komunikace mezi výborem a vlastníky, nebo jde o reálné porušení zákona - jakého? Děkuji, Zdeněk.

ODPOVĚĎ:
Pakliže výbor SVJ provedl průzkum trhu, na jehož základě zjistil, že člen výboru SVJ nabízí dané práce nejlevněji, a pakliže neměl výbor SVJ důvod pochybovat o kvalitě nabízených prací, byl postup výboru SVJ naprosto správný.
V tomto ohledu lze odkázat na § 159/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že kdo přijme funkci člena voleného orgánu (např. tedy funkci člena výboru SVJ), zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí (tedy s péčí řádného hospodáře).
Reptající vlastníci bytových jednotek by si ve Vámi popsaném případě měli uvědomit, že SVJ je právnickou osobou soukromého práva, tzn. že nenakládá se státními ani jinými veřejnými prostředky. Z tohoto důvodu mohou členové výboru SVJ disponovat s finančními prostředky SVJ (fond oprav atd.) volněji (ovšem vždy v mantinelech péče řádného hospodáře). Je proto možné, aby určité práce provedl pro SVJ člen jeho výboru (pakliže bude pro SVJ provedení těchto prací členem jeho výboru finančně i jinak výhodné).
Postup výboru SVJ, kdy se dotčený člen výboru SVJ zdržel při rozhodování o ne/přidělení zakázky hlasování, lze označit za jednoznačně správný a korektní.
Vámi popsaný spor vlastníků bytových jednotek a výboru SVJ proto patrně pramení z nedostatečné komunikace či nepochopení podstaty hospodaření SVJ.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.