Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme platnou smlouvu na rok s tím, že nám bylo písemně napsáno, že se smlouva automaticky protáhne na dobu neurčitou, při zeptání na prodloužení smlouvy (konverzace na Facebooku). Nyní jsme majitelku pustili do bytu, všechny přístroje které jsou od ní fungují, zdi ani věci, které zde byli od majitele nejsou nijak poškozené, je to tak dva dny zpět a 21.11.2016 mi chtěla ze dne na den oznámit výpověď z bytu (prý se jí nelíbí jak se staráme o byt), může toto udělat?

Nájem jsme jí vždy zaplatili a vyšli jí vstříc, když chtěla zaplatit nějakou poštu nebo pojištění. Poslala SMS, že výpověď poslala na adresu co je ve smlouvě a že se máme vystěhovat do 15.12.2016 (ode dneška je to nějaké tři týdny). Přitom ve smlouvě máme 2 měsíce výpověď a vratnou kauci, jak máme postupovat? Jsem nájemník. Smlouva byla na dobu určitou 1.6.2015 do 1.6.2016, když jsem se zajímala o to, jak a kdy budeme prodlužovat smlouvu, byla mi napsána na Facebooku v konverzaci tato odpověď: "Jinak smlouva bude na dobu určitou na rok a po roce se automaticky prodlouží." Výpovědní lhůtu poslala po SMS, že do 15.12.2016 se máme vystěhovat, že výpověď poslala poštou na uvedenou adresu ve smlouvě, poštu jsme si zatím nevyzvedli. Děkuji, Andrea

ODPOVĚĎ:
Pokud jste neporušili nájemní smlouvu zvlášť hrubým způsobem, tedy např. neplatíte nájemné či ničíte byt, nelze dát výpověď v tak krátkém termínu, nýbrž vždy pouze s tříměsíční výpovědní lhůtou, resp. pokud máte ve smlouvě dvouměsíční, tak dvouměsíční. Navíc výpověď musí být písemná, takže je pro Vás směrodatné až to, že si ji vyzvednete na poště. Doporučuji po obdržení napsat pronajímatelce dopis, že výpověď považujete za neplatnou. Jediná možnost je, že Vám dá pak platnou výpověď s dvouměsíční lhůtou, to byste museli akceptovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.