Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ v počtu 14-ti spoluvlastníků od roku 1993. 2008 byl zvolen 3 členný výbor, který od prvopočátku nevykonává řádně svoji funkci, na což poukazuji: vedení schůzí - nevolí se zapisovatel ani ověřovatel, zápisy vyhotovují způsobem "co se nehodí vynecháme nebo upravíme". Předsedkyně archivuje zápisy 30dní, což mi potvrdila mailem.

K žádostem o vydání Stavebního povolení a Závazného stanoviska dodávají smyšlené zápisy bez podpisů přítomných a podepsaných plných mocí k zastupování. Nečerpaná částka 51.567 Kč z přiděleného grantu MČ Praha 1, určeného na rekonstrukci střechy, kterou jsme nerekonstruovali celou (? ! ), byla převedena jakési firmě jako „záloha na truhlářské výrobky“. Později byla část této částky vrácena na náš účet. Členka výboru vybudovala v srpnu 2015 přepážku před svým bytem a zabrala část společného prostoru chodby. Souhlas k vydání Stavebního povolení a k realizaci získala od části vlastníků, kterým slíbila platbu do Fondu oprav za zabraný prostor, výměnu plynových rozvodů chodby a výmalbu - vše na vlastní náklady. Nic nesplnila. Vše mohu doložit. Děkuji. Miloš

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že kdo přijme funkci člena voleného orgánu (např. výboru SVJ), zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky (§ 159/1 občanského zákoníku).
Použitelný je dále § 212 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- přijetím členství v korporaci se člen vůči ní zavazuje chovat se čestně a zachovávat její vnitřní řád;
- korporace nesmí svého člena bezdůvodně zvýhodňovat ani znevýhodňovat a musí šetřit jeho členská práva i oprávněné zájmy;
- zneužije-li člen soukromé korporace hlasovací právo k újmě celku, rozhodne soud na návrh toho, kdo prokáže právní zájem, že k hlasu tohoto člena nelze pro určitý případ přihlížet (toto právo zaniká, pokud návrh není podán do tří měsíců ode dne, kdy k zneužití hlasu došlo).
Nejste-li dlouhodobě spokojen s činností výboru SVJ, doporučuji Vám iniciovat volbu nového výboru SVJ (a to postupem dle interních pravidel SVJ).
Domníváte-li se, že výbor SVJ svou činností SVJ poškozuje (resp. je-li možné identifikovat konkrétní škodu, kterou výbor SVJ způsobil), a je-li tato škoda v příčinné souvislosti s postupem výboru SVJ, který není péčí řádného hospodáře, je možné se po výboru SVJ domáhat náhrady škody i soudní cestou. Pro přípravu žaloby Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
Co se týče zabrání části společné chodby členkou výboru SVJ, upozorňuji na § 1175/1 občanského zákoníku, dle něhož je vlastník bytové jednotky oprávněn užívat společné části bytového domu, nesmí však ztížit jinému vlastníku bytové jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části bytového domu. Nebude-li interní řešení tohoto problému možné, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na místně příslušný stavební úřad (s podnětem k prošetření oprávněnosti takového postupu) či na soud.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.