Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na vaší bezplatné právní poradně jsem našel odpověď na dotaz "nájemce bez nájemní smlouvy s trvalým bydlištěm a možnost jeho vystěhování" - http://bit.ly/2gBSucf ze dne 10.2.2010 (viz níže). V odpovědi se píše, že v minulosti (asi před 12 lety) platilo, že stačí ústní nájemní smlouva. Zajímalo by mě, jaký zákon a jaké jeho ustanovení toto v minulosti upravoval.

Od roku 1992 bydlím v bytě, který patří matce. Mám zde hlášeno trvalé bydliště. Písemnou nájemní smlouvu nemám. Nyní matka trvá na vystěhování z bytu a podala žalobu na vyklizení bytu. Skutečnost, že smlouva trvá, můžu prokázat. Mohu trvat na tom, aby byla smlouva dodržena? Děkuji za odpověď. Zdraví Ferdinand

ODPOVĚĎ:
Vztahy založené před účinností nového občanského zákoníku, tedy před rokem 2014, upravoval občanský zákoník č. 40/1964 Sb. Z ustanovení § 686 odst. 1 vyplývá, že "Nájemní smlouva musí obsahovat označení bytu, jeho příslušenství, rozsah jejich užívání a způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Nájemní smlouva musí mít písemnou formu." Podle starého občanského zákoníku tedy nebylo možné, aby nájemní smlouva na byt byla sjednána ústně. Nový občanský zákoník se k existenci nájemní smlouvy už nestaví tak striktně a uvádí, že (§ 2237)
"Smlouva vyžaduje písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy." Dále § 2238 uvádí, že " Užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou."
Pokud se ve Vašem případě jedná o situaci, která počíná v roce 1992, je třeba se řídit starým občanským zákoníkem a dle mého názoru argumentací s existencí ústně sjednané smlouvy neuspějete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.