Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4.6.2008 uzavřel můj děda písemnou smlouvu o nájmu pozemku (vizte příloha). Dle této smlouvy mohla smluvní strana na tento pozemek umístit reklamní billboard. Smlouva byla uzavřena na dobu určitou 5 let počínaje dnem 01.07.2008. Ale i po tomto datu je reklamní billboard nepřetržitě umístěn na našem pozemku (nájemce nebyl vyzván k odstranění).

Nájemné je dle smlouvy splatné dopředu nejpozději k 31.01. roku, na který se hradí. Děda bohužel dne 31.01.2015 zemřel a před svou smrtí byl dlouhodobě hospitalizován v nemocnici (od 14.10.2014). Když jsem po nájemci požadovala zaplacení nájemného za rok 2016, odbyl mě s tím, že nájemné na rok 2016 již platil mému dědovi někdy v srpnu nebo září 2015, tedy v době, kdy již byl děda po smrti, což ale smluvní strana netuší. Když jsem požadovala doklad o úhradě byl mi zaslán sken dokladu bez uvedení datumu (vizte příloha). Částka na dokladu neodpovídá částce, která byla dohodnuta ve smlouvě. Toto nájemce vysvětlil nejprve tak, že byla smlouva v roce 2013 doplněna dodatkem v ústní formě, kdy bylo ujednáno, že se nájemné sníží. Dnes (29.11.2016) mi nájemce tvrdil, že platnost původní smlouvy skončila a následně byla s dědou uzavřena nová ústní smlouva. Dotazy:
1) Mohu zpochybnit pravost dokladu o úhradě nájemného za rok 2016, když není uveden datum platby a když byl děda v roce 2015, kdy mělo dle tvrzení nájemce dojít k platbě, prokazatelně po smrti nebo hospitalizován v němocnici?
2) Mohu rozporovat dodatek smlouvy/novou smlouvu ústní formou?
3) Mohu požadovat zaplacení nájemného za rok 2016 ve výši 6 000, - dle původní smlouvy?
4) Vzhledem k praktikám nájemce silně pochybuji, že došlo k úhradě nájemného i na rok 2015. Mohu požadovat předložení dokladu o úhradě a případně rozporovat i provedení této platby nebo i dalších plateb?
5) Na našem pare smlouvy chybí dědův podpis. Je tam pouze razítko a podpis nájemce. Představuje to pro mě nějaký problém?
Velmi děkuji za Vaši pomoc a přeji příjemný den. S pozdravem Marcela

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Pokud není na dokladu uvedeno datum platby a navíc platba měla být provedena v době, kdy dědeček nežil či byl v nemocnici, tento doklad sám o sobě není platným dokladem a Vy nic zpochybňovat nemusíte. Naopak nájemce musí prokázat, že bylo hrazeno, neboť doklad s vadami, který Vám doložil, důkazem o platbě není.
2. Dodatek či nová ústní forma smlouvy je obdobná záležitost, jako u bodu 1. Pokud to nájemce tvrdí, musí prokázat, neboť k jeho tvrzením bez důkazů nelze přihlížet.
3. Ano, placení nájemného můžete požadovat dle původní smlouvy.
4. Platby, které měly být hrazeny za dědečkova života, sice rozporovat můžete, ale v případném sporu byste nebyla úspěšná, neboť neprovedené platby měly být přihlášeny do dědického řízení jako pohledávky zemřelého za nájemcem a měl by být určen jejich dědic. Pokud nebyly, což asi nebyly, pak by nárok byl u soudu těžko vymahatelný.
5. Pokud podpis chybí, je to sice vada smlouvy, nicméně pokud strany podle smlouvy jednaly, lze mít za to, že platně uzavřena byla a lze se jí řídit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.