Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

03/2016 jsem koupila byt pro svého 20-ti letého vnuka. Byt vlastnil pan B. , ale byt pronajímal panu C (nevím jestli měli uzavřenou nájemní smlouvu). Pan C má v tomto bytě trvalé bydliště (trvalý pobyt). Abych nebyla „pes", navrhla jsem panu C. , že má na odstěhování 6 měsíců s tím, že spolu uzavřeme nájemní smlouvu na tuto dobu s tím, že bude platit 2.000 Kč měsíčně jako zálohu na vymalování a úklid bytu.

Nájemné obvyklé (Plzeň) je 8000 Kč. Nájemní smlouvu odmítl uzavřít s tím, že nemá OP a požadovaně 2.000 Kč zaplatil k dnešnímu dni pouze 2x (tedy dluží 7x2000 Kč). Neplatí ani zálohy na vodu a topení. Bohužel se jedná o důchodce alkoholika, který obtěžuje i ostatní nájemníky a v celém domě zanechává hrozný nepořádek. V současné době má odpojen i plyn a elektřinu a tyto dlužné částky vymáhá exekutor. Odmítá se vystěhovat, nekomunikuje, poštu neodebírá. Co mám dělat? Pokud mu vhodím do schránky dopis, s jehož obsahem seznámím 2 svědky, podepíší – postačí soudu? Děkuji předem za odpověď. Emílie

ODPOVĚĎ:
Trvalé bydliště nezakládá žádný vztah k bytu, tedy ani vlastnický, ani nájemní. Od předchozího vlastníka byste měla zjistit informaci, na základě jaké smlouvy pán v bytě bydlí, neboť koupí bytu jste vstoupila do všech práv a povinností pronajímatele. Za situace, kdy pán hrubě ruší poměry v domě, mu zašlete výpověď tak, jak uvádíte, nicméně rozhodně mu nic nehažte do schránky, ale zašlete mu doporučeně, abyste měla pro případné soudní řízení důkaz. Pokud se pán nevystěhuje dobrovolně, nezbude Vám, než ve věci podat žalobu na vyklizení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.