Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při ukončení nájemního vztahu k bytu si pronajímatel dal do předávacího protokolu podmínku, že máme "zjistit vyúčtování, zda nejsou nedoplatky". Může si pronajímatel dát takový požadavek do závad? Nájemní vztah skončil k 30.9.2016. Za rok 2015 byl přeplatek 2.500 Kč, proto se dá předpokládat, že za 9. měsíců tohoto roku bude rovněž přeplatek.

V případě, že nedoložíme vyúčtování, tak nám nebude kauce vrácena. Na správě domu se s námi jako s nájemci nechtějí bavit, protože nejsme vlastníci. Vyúčtování pro SVJ zpracovává externí firma, na kterou nemáme kontakt. Máme čekat do konečného vyúčtování téměř do poloviny příštího roku? A kde budeme mít záruku, že se k vyúčtování dostaneme, když už nejsme v žádném nájemním vztahu? Jaké máme možnosti tuto situaci řešit? Domníváme se, že při ukončení nájemního vztahu má povinnost ze zákona předložit vyúčtování pronajímatel a to i když vztah je ukončen v mezidobí zúčtovacího období. Kauci bychom rádi získali zpět. Děkuji, Josefína

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 2254 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku (dále jen "o. z.") platí, že při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu (kauci) nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží.
Jak správně uvádíte, vy nejste povinna zajistit si vyúčtování od správce domu, toto je povinností pronajímatele. Správce domu s Vámi nemá žádný právní vztah, a proto Vám ani není povinen vyúčtovat služby.
Vzhledem k tomu, že je pronajímatel v prodlení s vrácením kauce, máte nárok na úrok z prodlení ve výši 8,05% ročně ode dne skončení nájmu.
Dále máte dle ust, § § 2254 odst. 2 o. z. právo na úroky z jistoty (kauce) od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby. Pokud byl nájem sjednán před rokem 2014, pak máte právo požadovat úroky od 1.1.2014. Zákon však nedává odpověď, v jaké výši je nájemce oprávněn požadovat úroky. Považuji za přiměřené požadovat úrok ve výši 1-3%, nicméně dle některých názorů je možné požadovat i úroky vyšší. Rozhodně by však úrok měl být poskytnut.
Doporučuji písemně vyzvat pronajímatele k navrácení jistoty (kauce) s úrokem od jejího poskytnutí s tím, že v případě okamžitého navrácení prominete úroky z prodlení. Do výzvy rovněž uveďte, že nebude-li kauce vrácena, obrátíte se na příslušný soud, kdy bude pronajímatel povinen rovněž uhradit veškeré náklady soudního řízení.
Pokud dobrovolně pronajímatel jistotu (kauci) nevrátí, budete se muset obrátit se žalobou na soud. V tomto případě bych doporučil vyhledat pomoc advokáta, který Vám pomůže se sepsáním žaloby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.