Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V návrhu nových stanov našeho SVJ je uvedeno, že členové výboru mohou 2x ročně zkontrolovat společné části domu, ke kterým mají vlastníci výhradní právo k užívání (balkony, terasy, garáže...). A "Při zjištění skutečností, které mohou vést k možnému poškození těchto společných částí jsou vlastníci poivnni je neprodleně odstranit".

Myslím, že výbor na toto nemá nárok - nebo jsem je povinna pustit do bytu jen na základě jejich uvážení, tj. bezdůvodně? Dle mého názoru § 1182 obč. zák. hovoří pouze o jedné situaci. Další sporné ustanovení hovoří o tom, že člen společ. může nahlížet pouze do podkladů z nichž vychází určení výše jeho povinosti podílet se na nákladech…Myslím, že to není správně, a že člen může nahlížet do všech účetních i smluvních podkladů? (§ 1179) Pokud by tedy nějaké toto ustanovení přece jen do stanov "prošlo", mohu se jimi neřídit, když nesouhlasím? Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Pokud bude text stanov takto odsouhlasen, musíte se jimi řídit, nicméně pokud s nimi nesouhlasíte a text bude odhlasován, můžete k soudu podat žalobu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí shromáždění vlastníků jednotek z důvodu, že je v rozporu s právními předpisy - což v tomto případě navrhovaný text stanov nepochybně je. Lhůta pro podání této žaloby je do tří měsíců poté, co se o takovém rozhodnutí dozvíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.