Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na schůzi v 12/2016 nám byly předloženy ke schválení stanovy SVJ. V jednom bodě se píše: "Společenství je oprávněno ke kontrole těchto zařízení, (měření spotřeby plynu, vody, tepla a jiných energií v bytě) kdykoliv, bez předchozí výzvy, za přítomnosti osoby oprávněné k pobývání v bytě." Proti jsme byli dva, takže nás pohodlně přehlasovali a má to platit.

Nic proti kontrole, ať si kontrolují, ale chci to vědět dopředu. Když jim odmítnu vstup, tak se zřejmě vystavuji sankcím. Stejně měřidla každý rok při odečtu hodnot prohlíží, s tím nemám problém. Jde o princip – myslím si, že není správné, aby pod záminkou kontroly měřidel po mně požadovali okamžitý vstup do mého bytu v OV. (Něco jiného je vstup v případě havárie nebo kontrola při rekonstrukci – to chápu). Má to asi důvod při podezření z manipulace s měřicími přístroji. Tomu rozumím, ale je možné se dožadovat vstupu do bytu, při pouhém podezření a ještě k tomu od naprostých laiků, kteří nerozeznají vůbec nic? Copak oni jsou policie, nebo odborníci? A samozřejně to může být důvod k šikaně. Děkuji, Robert

ODPOVĚĎ:
Ano, souhlasím s Vámi, že toto ustanovení je doslova šikanózní. Pokud by bylo podezření, že dochází k manipulaci s měřidly či černému odběru energie, pak je zde Policie ČR, která má oprávnění prověřovat skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu. Není důvod něčím takovým pověřovat obyčejné osoby. Pokud by k černému odběru docházelo a bylo by tím poškozeno společenství vlastníků jednotek, má SVJ možnost to řešit prostřednictvím žaloby na náhradu škody a není rozhodné, jestli škodu zjistí při neohlášeném vstupu do bytu nebo až po ročním vyúčtování. Proto nevidím důvod, proč by měli být oprávněni do bytu vstupovat bez předchozího upozornění. Dokonce bych zde apelovala i porušováním osobnostních práv, konkrétně rušením práva na osobní soukromí. Teoreticky by bylo možno se domáhat soudně zrušení rozhodnutí o odhlasování stanov s odůvodněním, že stanovy obsahují ustanovení, která jsou v rozporu s právem na ochranu osobnosti. Takový spor by ale byl pravděpodobně dost finančně i časově náročný a v našich podmínkách s nejasným výsledkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.