Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

13.10.2016 jsem dostala vyúčtování dlužného nájemného a poplatků, které jsem měla uhradit do konce listopadu 2016. Uhradila jsem 19.11.2016. Dostala jsem zároveň výpověď z bytu. Do 5.12. mám uhradit i 0,5% za každý den z dlužné částky, pokud to neuhradím jako, že na to nemám, nejdříve mi sliboval při uznání závazku splátkový kalendář, pak před týdnem napsal úplně něco jiného - vše uhradit do 5.12. včetně.

Jinak ihned předat byt, majitel mi vyhrožuje okamžitým vystěhováním. Vše probíhá přes internet emailem. Mám u majitele ještě jednu kauci za nájem a poplatky. Dnes (05.12.2016) bych měla platit prosinec 2016, ale nevím, co mám dělat a co má přednost, občanský zákoník nebo podepsaná smlouva a je-li možné, aby mě se synem vystěhoval na ulici. Mam-li napsat žalobu za neoprávněnou výpověď z bytu. Sama si hledám jiné bydlení, ale tak rychle to nejde, syn se ještě učí a dělá zrovna zkoušky. Dlužila jsem část nájmu za srpen, celé září. Mám platit 5. dne, v říjnu jsem vše doplatila a 19.11. zaplaceno včetně listopadu. Majitel má ještě jednu moji kauci nájmu a poplatků dopředu. Smluvní pokuta 0,5% je denně z dlužné částky, je to kolem 20000, - a je bohužel ve smlouvě. Omlouvám se, nevím, jestli je to srozumitelné, je mi všelijak. Dnes (13.12.2018) bych měla platit prosinec, ale já nevím, jestli to zaplatit nebo jestli mohu chtít, aby si to vzali z kauce nebo mě přijde vystěhovat. S pozdravem Danuše

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 4 částí:
1/ Smluvní pokuta:
Nájemce, jako slabší smluvní strana, je občanským zákoníkem chráněn mimo jiné tak, že se na něm pronajímatel nemůže domáhat úhrady jakékoli smluvní pokuty, a to i pokud byla taková smluvní pokuta sjednána v nájemní smlouvě.
Dle § 2239 občanského zákoníku je ujednání o smluvní pokutě zakázaným ujednáním, tzn. že i pokud je takové ujednání v nájemní smlouvě obsaženo, hledí se na něj, jako by ho nebylo. Smluvní pokutu tedy nejste pronajímateli povinna hradit.
2/ Dlužné nájemné a kauce:
Pronajímatel není oprávněn uspokojit své pohledávky za Vámi (tedy Váš dluh na nájemném apod.) čerpáním peněžních prostředků ze složené kauce (dle současného občanského zákoníku je kauce nazývána „jistota) za trvání nájemního vztahu. Složená jistota může být snížena o nájemcovy dluhy až k poslednímu dni nájmu (§ 2254/2 občanského zákoníku).
Nic však nebrání tomu, abyste se s pronajímatelem dohodla, že své pohledávky uspokojí právě z Vámi složené jistoty (popř. se můžete zároveň zavázat, že jistotu v určité době doplníte do její původní výše, což však přichází v úvahu při pokračování nájmu).
3/ Výpověď z nájmu bytu:
Občanský zákoník klade na výpověď danou pronajímatelem poměrně přísné požadavky, jejichž nedodržení může mít za následek neplatnost výpovědi.
Předně dle § 2286/1 občanského zákoníku musí mít výpověď písemnou formu, tzn. že v úvahu přichází listinná výpověď (s vlastnoručním podpisem pronajímatele) nebo výpověď v elektronické podobě (opatřená elektronickým podpisem pronajímatele, tento podpis není vyžadován, byla-li elektronická výpověď doručena do datové schránky nájemce).
Vypoví-li nájem pronajímatel, poučí nájemce o jeho právu vznést proti výpovědi námitky a navrhnout přezkoumání oprávněnosti výpovědi soudem, jinak je výpověď neplatná (§ 2286/2 občanského zákoníku). Z dotazu nevyplývá, zda jste byla pronajímatelem tímto způsobem poučena.
Z dotazu dále nevyplývá, z jakého konkrétního důvodu (resp. dle jakého ustanovení občanského zákoníku) byl nájem pronajímatelem vypovězen. V této souvislosti připomínám, že výpovědní důvod musí být ve výpovědi vždy uveden (§ 2288/3 a § 2291/3 občanského zákoníku).
Dle § 2290 občanského zákoníku má nájemce právo podat návrh soudu, aby přezkoumal, zda je výpověď oprávněná, a to do dvou měsíců ode dne, kdy mu výpověď došla. Rozhodnete-li se podat k soudu žalobu na neplatnost obdržené výpovědi, doporučuji Vám advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
4/ Vyklizení bytu:
V žádném případě nejste povinna vyklidit byt okamžitě. Pakliže jste obdržela výpověď z některého důvodu dle § 2288/1 nebo 2 občanského zákoníku, bude nájem pokračovat ještě po celou tříměsíční výpovědní dobu (a skončí až po jejím uplynutí).
Pakliže jste obdržela výpověď bez výpovědní doby, tedy výpověď pro zvlášť závažné porušení Vašich povinností, nejste ani v tomto případě povinna vyklidit byt okamžitě. Dle § 2291/1 občanského zákoníku jste povinna odevzdat pronajímateli byt bez zbytečného odkladu (tedy zejména co nejdříve poté, co si najdete náhradní bydlení), nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.
Je nutné si uvědomit, že i přes obdrženou výpověď jste stále oprávněna byt užívat, a to buď do konce výpovědní doby, nebo nejpozději do 1 měsíce od obdržení výpovědi bez výpovědní doby (dle typu obdržené výpovědi).
Pronajímatel by ostatně nebyl oprávněn Vás z bytu svépomocně vystěhovat ani v případě, kdy byste takový byt užívala neoprávněně (k tomu je oprávněn toliko exekutor).
Pokud se pronajímatel pokusí byt svépomocně vyklidit nebo Vám bude v užívání bytu neoprávněně bránit, přivolejte Policii ČR. Svým počínáním by se totiž mohl pronajímatel dopustit trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru dle § 208/2 trestního zákoníku, popř. přestupku proti občanskému soužití dle § 49/1 písm. c) zákona o přestupcích.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.