Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych vědět: při převodu družstevního podílu, nový nabyvatel tohoto podílu musí platit základní členský vklad a schvaluje přijetí nového člena členská schůze? Pokud ne a bytové družstvo tento základní členský vklad vybíralo do roku 2012 mohou si ti členové, kteří jej zaplatili zažádat o vrácení?

Musí být na tomto převodu družstevního podílu ověřené podpisy účastníků a musí toto být doručeno bytovému družstvu? Děkuji za odpověď. Leona

ODPOVĚĎ:
Dle zákona o obchodních korporacích lze převést družstevní podíl na osobu, která se dle zákona nebo stanov může stát členem družstva. Právní účinky převodu družstevního podílu nastávají vůči družstvu dnem doručení účinné smlouvy o převodu družstevního podílu družstvu, ledaže smlouva určí účinky pozdější. Tytéž účinky má i doručení prohlášení převodce a nabyvatele o uzavření takové smlouvy. Převoditelnost družstevního podílu nelze omezit ani vyloučit, pokud má být nabyvatelem osoba, která splňuje podmínky stanov bytového družstva pro přijetí za člena bytového družstva.
Z uvedeného vyplývá, že bytovému družstvu smlouva o převodu podílu doručena být musí, ověřené podpisy nejsou nutné, ale lze to doporučit.
Pokud jde o členský vklad nového nabyvatele podílu, tak
ten hradit členský vklad nemusí, jelikož byl již splacen původním majitelem bytu a osobně bych doporučovala požádat o jeho vrácení. Stejně tak nevidím důvod, proč by nového nabyvatele měla jako člena družstva schvalovat členská schůze. Členem se nabyvatel stává automaticky v okamžiku, kdy je smlouva o převodu podílu doručena družstvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.