Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v panelovém domě, kde jsem vlastníkem bytu a garáže. Od 1.7.2015 nám družstvo dělá správu domu a garáží. Zvýšilo poplatek za správu garáže ze 30 Kč na 156 Kč měsíčně. Za byt se nic neměnilo, platíme pořád 156 Kč, jako teď za garáž. Na garáži není co spravovat. Do garáží se nikdy neinvestovalo. Opravy a údržbu garáže si hradím ze svého.

Proto vidím zvýšení jako nepřiměřené. Níže je odpověď družstva, zaslaná na můj nesouhlas: "Výše příspěvku SVJ na správu je podle zákona 89/2012 § 1180 odst. 2. Vzhledem k tomu, že jste byli do 30.6.2015 členy družstva, poplatky jste platili podle stanov družstva a od 1.7.2015 jste nečleny, proto je nutné řídit zákony a paragrafy, které toto ukládají za povinnost." Myslím, že citace v § 1180 odst. 1. by lépe odpovídala mému případu. Tuto však družstvo ve své odpovědi nezmiňuje. Poraďte, Marek

ODPOVĚĎ:
Podle § 1180 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, platí, že nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
Podle § 1208 písm. d) OZ platí, že do působnosti shromáždění patří schválení účetní závěrky, vypořádání výsledku hospodaření a zprávy o hospodaření společenství vlastníků a správě domu, jakož i celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků.
Z toho co je uvedeno výše vyplývá, že shromáždění SVJ rozhoduje o celkové výši příspěvků, která se následně rozdělí mezi vlastníky jednotek v poměru jejich podílů na společných částech (nebylo-li určeno jinak).
Vlastník jednotky je podle § 1180 odst. 2 též povinen platit příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti. Tyto příspěvky se rozvrhnou na každou jednotku stejně.
Z Vašeho vyjádření není zřejmé, jaký příspěvek byl zvýšen a z jakého důvodu. Družstvo, které vykonává správu domu má pravdu v tom, že pokud nejste členem družstva, nevztahují se na Vás stanovy.
Doporučoval bych zjistit, který z uvedených příspěvků se zvýšil a na základě čeho (některý z orgánů musel rozhodnout).
Odpověď družstva napovídá, že došlo ke zvýšení nákladů na správní činnost, účetnictví nebo odměny osoby spravující dům. Zvýšení nákladů by mělo být prokazatelné. O výši odměny osob spravujících dům rozhoduje shromáždění (zmínil jste, že ve Vašem domě vzniklo SVJ), tam se takové rozhodnutí mělo projednat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.