Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Konec 11/2015 prohlídka bytu od pronajímatele pana Velima. Podpis rezervační smlouvy 4.12.2015, kde při podpisu pan Velim sdělil, že rezervační částka je vrátná, pokud se ozveme zavčas, aby měl čas najít nového nájemce (s průpovídkou, že pokud to nebude 3 dny před podepsáním smlouvy o bydlení nebude problém se domluvit).

7.12.2015 rozhodnutí zrušit bydlení, oznámeno panu Velimovi, že odstupujeme od smlouvy a může byt zase nabídnout k pronájmu a domluvíme se na termínu vrácení rezervační zálohy. Načež po mě pan Velim vyžadoval odstoupení od rezervační smlouvy, že bez toho nemůže uzavřít smlouvu s dalším pronajímatelem, tento dokument jsem sepsala a nascanovala a poslala panu Velimovi na emailovou adresu, načež mi na to ani neodpověděl a byt nabízel směle na internetu dále. To jsem si myslela, že je vše v pořádku a vše proběhne bez problému, jenže pan Velim úplně obrátil s tím, že vyžaduje podpis smlouvy o podnájmu jinak
kauce propadá ve prospěch pronajímatele (ve smlouvě o rezervaci není jasně dáno, že částka propadá ve prospěch pronajímatele, že je nevratná). Máme právo na vrácení peněz? Simona

ODPOVĚĎ:
Bez znalosti rezervační smlouvy Vám nemohu poskytnout bližší informace.
Pokud byla rezervační smlouvy koncipována jako smlouva o smlouvě budeoucí (což zřejmě ano), pak jste povinna uzavřít smlouvu o nájmu bytu.
Co se týká odstoupení od rezervační smlouvy pak mohu jen konstatovat, že odstoupení od smlouvy je možné v případech, že tak stanoví zákon (ten tak stanoví zejména v souvislosti s prodlením a z Vašeho dotazu nevyplývá, že by došlo k prodlení druhé smluvní strany) nebo tak stanoví samotná smlouva. Další možností je, že se na tom strany vzájemně dohodnou.
Zde je nutné zmínit, že pokud nejste schopna prokázat to, co Vám ke smlouvě druhá smluvní strana sdělila, pak s tím při hodnocení situace nepočítejte (co není u soudu dokázáno, jako by nebylo).
Zákon však zná ještě jeden způsob, při kterém zaniká povinnost zavázané strany uzavřít budoucí smlouvu, a to změna okolností. Podle § 1788 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o smlouvě budoucí zřejmě vycházely, do té míry, že na zavázané straně nelze rozumně požadovat, aby smlouvu uzavřela, povinnost uzavřít budoucí smlouvu zaniká. Neoznámí-li zavázaná strana oprávněné straně změnu okolností bez zbytečného odkladu, nahradí oprávněné straně škodu z toho vzniklou. Bez znalostí toho, proč jste od smlouvy "odstoupila", nemohu zhodnotit, zda byl tento zákonný důvod naplněn.
Co se týká nenávratnosti kauce pak platí, že pokud nebylo ve smlouvě ujednáno, že kauce propadá ve prospěch budoucího pronajímatele, pak toto právo nemůže pronajímatel pro sebe vyvozovat je povinen tyto peněžní prostředky vrátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.