Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2009 jsme se s manželem nastěhovali do domu k dceři a zeťovi (byli spoluvlastníci domu dvou bytových jednotek). Každý měsíc jsme jim zasílali z našeho účtu 5.000 Kč na jejich účet, a tím se podíleli na platbě jejich hypotéky. Smlouvu jsme měli jen ústní. Sami jsme si hradili energie. Neměli jsme ale nájemní smlouvu.

2014 se ale mladí rozvedli. Pod tlakem zeťe se dcera odstěhovala, ale ještě předtím zeť doslova vyhodil nás, bez nějakého zajištění ze dne na den. Sami jsme si našli pronájem. Můžeme žádat nějaké odškodné, vrácení plateb, zasílané na jejich hypotéku? Jaká je popř. promlčecí lhůta? Poslední platba proběhla 5/2014. Bydleli jsme tam a platili 5 let, měli jsme tam trvalé bydliště. Děkuji, Vlaďka.

ODPOVĚĎ:
Bohužel Vaše situace nemá uspokojivé právní řešení. Samozřejmě na investice vložené do domu máte nárok, nicméně zde platí obecná tříletá promlčecí lhůta, která již uplynula. Situace by ale mohla být řešitelná tak, že pokud dcera a zeť ještě  nejsou rozvedeni, tak tvrdit, že tyto Vaše platby byly darem adresovaným dceři a dcera by se pak v rámci vypořádání SJM mohla domáhat vyplacení těchto částek zpět, neboť je to po právní stránce chápáno jako její vnos do SJM a má právo na jeho vrácení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.