Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2010 jsem uzavřela nájemní smlouvu. Nyní v květnu 2017 pronajímatel byt prodává i s mou nájemní smlouvou. Podala jsem výpověď nájmu bytu. Poslala jsem to doporučeným dopisem, bude výpověď platit, když si dopis nepřevezme? Od června 2017 mi bude běžet výpovědní lhůta, tč. jsem se snažila s majitelem dohodnout na ukončení dohodou.

Bylo mi řečeno, že sice je ještě majitelem, ale nový majitel už podepsal rezervační smlouvu a on se mnou už nic řešit nemůže. Je to pravda, byt je přeci stále jeho do doby přepisu, ne? Neměl by být nový majitel informován, že nás má ve výpovědi? Druhá otázka ohledně předání bytu, dle smlouvy mám předat byt v původním stavu s přihlédnutím k běžnému opotřebení. Do bytu jsme nastupovali, když byl v nepoužitelném stavu - bez podlahových krytin, umyvadla, se zatékající vodou, bez osvětlení (foto mám). Za těch sedm let jsme opravili, co se dalo z vlastních prostředků. Nyní bych si ráda vzala své alespoň některé věci (žaluzie, policový systém, nový koberec...). Pan majitel mi řekl, že nemohu, že má fotky a na těch tohle všechno je (ano má současné foto, když tu byla realitka).

ODPOVĚĎ:
Nový vlastník bytu nastupuje do všech práv a povinností až v okamžiku, kdy nabude vlastnické právo, což bude až okamžikem přepisu v katastru nemovitostí. Výpověď tedy posíláte pronajímateli a posíláte na jeho známou adresu, příp. na adresu uvedenou v nájemní smlouvě.
Pokud si výpověď nevyzvedne, má se za to, že byla doručena, jelikož se dostala do jeho sféry a nejde k Vaší tíži, že si ji nevyzvedl.
Otázka vybavení bytu by mohla být předmětem soudního sporu, pokud jste ale byt kompletně vybavili svými věcmi, jsou Vaše a máte právo si je odvézt. Nové fotografie samozřejmě nejsou dokladem toho, že věci jsou ve vlastnictví pronajímatele. V případném soudním sporu by byly klíčové staré fotografie z dob, kdy byl byt v neuživatelném stavu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.