Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně nájemní smlouvy motorového vozidla podle § 2201 a následně občanského zákoníku. Smlouva byla sepsána mezi přítelkyní a firmou provozující taxislužbu v Praze. Firma dosadila nového generálního ředitele a začaly se dít věci. Dispečink dodával nevýhodné zakázky - skryté cíle a to nás vedlo k tomu, že jsme chtěli podat výpověď.

Manažerka ji odmítla převzít s tím, že lékařskou zprávu, která byla součástí výpovědi, musí dát k posouzení jejich právní kanceláři, zda je adekvátní. Poté jsem výpověď zaslal doporučeně s dodejkou na adresu firmy. Cca 14 dní před uplynutím výpovědní lhůty mi bylo vyhrožováno generálním ředitelem a jejich vymahačem, že nahlásí na Policii krádež vozidla a fyzickou likvidací. Po 3 dnech výhrůžek jsem vozidlo chtěl předat. To se nestalo, protože jsem byl nucen k podepsání uznání dluhu, se kterým jsme nesouhlasili. Firma po přítelkyni požaduje smluvní pokutu ve výši trojnásobku nájemného. Ve smlouvě je uvedeno, že pokuta nemusí být požadována v případě vážného zdravotního stavu - lékařská zpráva (já - řidič, přítelkyně - nájemce). Děkuji, Štěpán.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě bohužel bude rozhodující znění smlouvy. Pokud je uvedeno, že pokuta nemusí být požadována, pak bude záležet čistě na společnosti, zda ji bude vyžadovat za předpokladu, že nárok na pokutu skutečně vznikl.
Pokud však došlo k výpovědi smlouvy dle sjednaných podmínek, pak by vše mělo být v pořádku bez ohledu na sporování lékařské zprávy.
Pokud jste podepsali uznání dluhu, se kterým jste nesouhlasili, bude již jeho sporování poměrně obtížné. Věc proto doporučujeme konzultovat s advokátem. Seznam advokátů naleznete zde:
www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv vážného zdravotního stavu na vymáhání smluvní pokuty taxislužbou Praha
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.