Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2017 jsem pronajala byt na dobu neurčitou, uhrazena 2x kauce a 1 nájem hotově před nastěhováním, další nájem poslali 02/2018 na účet a ihned přestali platit, v březnu jsme proto uzavřeli dohodu a ukončí pronájem 31.05.2018. Součástí nájmu jsou zálohy na energie, ty platím stále já, Innogy provede dílčí vyúčtování spotřeby plynu, ČEZ distribuce dílčí vyúčtování nedělá.

Máme si to prý spočítat sami, řádný termín odečtu mají až 12/2018. Vyúčtování udělají jen v případě převodu odběru na jiného odběratele nebo ukončení odběru. Mohu tedy k 1.6.2018 odhlásit odběr elektrické energie? A jak mám řešit do 31.5.2018, kdy nic neplatí, kauce již protopili a prosvítili a já musím stále platit zálohy na elektrickou energii, plyn a vodu? Nelze např. odběr elektrické energie odhlásit z těchto důvodů dříve? Děkuji, Vlaďka.

ODPOVĚĎ:
Odběr elektrické energie k 1.6. ukončit můžete, protože nájemní vztah dle vzájemné dohody skončí k 31.5. Pokud byste ukončila odběr energií před tímto datem, dopustila byste se porušení Vaší zákonné povinnosti zajistit nezbytné služby spojené s užíváním bytu - voda, energie (viz níže citace § 2247 zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník.
Dlužné nájemné pak můžete vymáhat pouze pomocí podání žaloby na zaplacení dlužné částky. Před podáním žaloby ještě zašlete nájemníkům doporučeně výzvu k úhradě nájmu (uschovejte si podací lístek jako důkaz), kde přesně vyčíslete dlužnou částku s tím, že pokud dlužnou částku do stanoveného termínu neuhradí, obrátíte se na příslušný soud.

§ 2247 zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník:
(1) Strany si ujednají, která plnění spojená s užíváním bytu nebo s ním související služby zajistí pronajímatel; schází-li takové ujednání, použije se ustanovení odstavce 2.
(2) Pronajímatel zajistí po dobu nájmu nezbytné služby. Má se za to, že nezbytnými službami jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu.
(3) Způsob rozúčtování cen a úhrady služeb stanoví jiný právní předpis.
(4) Strany si ujednají způsob rozúčtování cen a úhrady případných dalších služeb, není-li stanoven jiným právním předpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu. Způsob rozúčtování musí být určen před poskytováním služby.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpojení elektřiny pronajímatelem v bytě nájemníka, nájemce okamžitě po ukončení nájemní smlouvy - může to pronajímatel udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.