Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vyúčtování služeb v bytě, který jsem měla v pronájmu. Mám tu hned několik nesrovnalostí, které mi došly až po 2 letech, kdy jsem tam bydlela 4/2016 - 3/2018. S majitelem bytu se chci v klidu domluvit, nechci na něj podávat trestní oznámení za krádež kola (viz níže), chci celou tuto situaci vyřešit "v míru", ale potřebuji mít jasno v tom, co je z jeho strany OK a co už je přes čáru, na co má nárok a na co už ne.

1. a. V mém bytě je nainstalován plynový kotel, který má 2 tepelné obvody v rámci vytápění. Jeden je do mého bytu a druhý do nájemního bytu o patro výš, na kterém je naistalován přístoj na měření průtoku teplé vody. Na mém obvodu není. Plyn má na sebe napsán u dodavatele majitel, tudíž mi dodává rozúčtování - Jeho účet plynu mínus cifra na počitadle, obě veličiny jsou ve stejných jednotkách kWh. Měla jsem několik konzultací s lidmi, kteří mi potvrdili, že tento přístroj neumí reflektovat neúplné spalování kotle, tudíž číslo se nedá použít 1:1. Přesto to takto účtuje. V naší nájemní smlouvě není uvedený konkrétně tento styl vyúčtování. Pouze uvedena měsíční záloha na plyn v rámci služeb. Nevím, zda-li je to relevantní, ale tento měřící přístroj má instalační rok 2010, ale byl nainstalován až 2015 (zjišťovala jsem v rámci zákonu meteorologických a u dodavatele tohoto měřáku, že pokud se nenaistaluje v následujícím max. roce po výrobě, tak je neplatný.)
1. b. několikrát jsem vyzývala k vyúčtování plynu za rok 2016, několikrát mě odbyl se slovy, že to "vyšlo", vyúčtování z roku 2016 za plyn jsem nedostala.
2. Majitel mi zamlčel a nemám to ve smlouvě, že přes můj měřák vody zároveň protýká i voda k již zmiňovanému bytu o patro výš. V lednu 2018 mi poslal vyúčtování, já jsem na bytě v průběhu 3 měsíců moc nebyla a zjistila jsem to v březnu při kontrole a přípravě předávání bytu, končila mi smlouva na dobu určitou k 31.3.2018. k této problamtice navazuje další bod.
3. A zároveň, do již zmiňovaného nájemního bytu o patro výš teče přes můj měřák vody, skrz můj bojler i teplá voda, opět bez informovanosti ze strany majitele a uvedení v nájemní smlouvě. Při předávání bytu jsem mu tyto okolnosti oznámila. Tvrdil mi, že mi o tom říkal, nicméně vyúčtování vody a spotřeby (ohřev té teplé vody co šla nahoru do toho bytu) za rok 2016, ani 2017 neozohlednil a nezapočítal. V rámci vyúčtování s ukončením nájemní smlouvy mi odečetl spotřebu vody horního bytu a zároveň mi odečetl za každý spotřebovaný kubík teplé vody 80 Kč k mému dobru. Je možné, aby si sám takto zpětně určil, kolik to bude peněz?
4. No a další fakt, že mám na sebe napsanou elektriku pro celý byt od dodavatele, obě dvě zařízení, jak plynový kotel, tak boiler za elektriku jsem platila já, ve smlouvě o pronájmu není nic o tom, že by se pronajímatel bytu o patro výše měl podílet na mé elektrice, není naistalován na obouch přístrojích wattometr, tudíž já vůbec netuším, kolik oba přístroje v chodu spotřebují.
5. Nevím, zda-li by tato informace mohla být relevantní, ale když už jsem u toho psaní: Byla jsem na stavebním úřadě, kde jsem zjistila, že od roku 2000 není ohlášena na této adrese ani ohláška rekonstrukce a přestavba půdy na byt. Byt, ve kterém jsem bydlela byl zrekonstruován a propojen ze dvou bytů v jeden. Zároveň z části půdního prostoru k tomuto bytu byl udělám mezonet pokoj, schody nahoru v bytě, střešní okno, postranní okna. Ze zbytku půdy se udělal byt, do kterého právě vede ta voda i topení.
6. V únoru se mi z chodby ztratilo kolo, neřešila jsem to, protože jsem si říkala, že je to moje chyba, že jsem ho neměla zabezpečené a že ho prostě někdo ukradl. Až teď v dubnu po odstěhování se ke mně dostala informace, že kolo mi "odcizil" právě pan Majitel baráku, prý jako zástavu, protože jsem byla po splatnosti nájmu. Pan Majitel neví, že tuto informaci mám. Sám mi neoznámil, že kolo má jako zástavu a ani nejspíš neví, že já vím.
Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Vyúčtování služeb má majitel povinnost Vám poskytnout do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období. Pokud tak neučiní, máte právo po něm požadovat 50 Kč za každý den prodlení s vyúčtováním. Pokud Vám netransparentně rozúčtovává služby, máte právo po něm žádat tzv. bezdůvodné obohacení, tedy vrácení peněz, které Vám naúčtoval navíc. Problém ale je, že toto řešení je řešení soudní a musela byste podávat žalobu a důkazní břemeno by leželo na Vás, musela byste tedy sama spočítat, o kolik peněz Vás obral.
Co se týče kola, tak se v tomto případě jedná o trestný čin krádeže a měla byste toto ohlásit na Policii. Pokud ale nevíte jistě, zda to byl skutečně majitel, měla byste na Policii pouze uvést, že "jste se doslechla, že by to mohl být on". Neuvádějte ale, že "je to určitě on", to si musí prověřit Policie sama. Pokud by se totiž následně zjistilo, že to majitel nebyl, mohl by na Vás podat trestní oznámení pro křivé obvinění.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nerozpočítání nákladů na ohřev vody a vytápění mezi společně napojenými byty - měřáky jen v jednom nájemním bytě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.