Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zákon o střetu zájmu. Jedná se o domovnictví v domě se 13-ti byty. Vedení se stává z domovníka, účetní a osoby, kterou si domovník nechal zvolit obyvateli domu k právu podpisu. Domovník a účetní jsou manželé. Z tohoto důvodu nemá domovník podpisové právo.

Jsou ještě další zásady, kterými by se měl řídit aby neporušil zákon o střetu zájmu? Pokud bude dodržovat všechny zásady, může funkci domovníka vykonávat dále? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Igor.

 

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, zda bylo ve Vašem bytovém domě založeno společenství vlastníků jednotek, zda zde existuje bytové družstvo, nebo je-li situace v tomto domě odlišná.
V této souvislosti připomínám, že dle § 1198/1 občanského zákoníku platí, že nebylo-li společenství vlastníků jednotek založeno již dříve, jsou vlastníci bytových jednotek povinni ho založit v bytovém domě, kde je alespoň pět bytových jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků.
Osobou odpovědnou za správu bytového domu je společenství vlastníků jednotek. Pokud toto společenství nevzniklo, je odpovědnou osobou správce (§ 1190 občanského zákoníku). Odpovědnou osobou může být někdo jiný, jedná-li se o bytový dům, jehož vlastníkem je například bytové družstvo.
Ve Vámi popsaném případě je tak v první řadě nutné vyjasnit, jaký právní režim se na Vámi obývaný bytový dům vlastně vztahuje (společenství vlastníků jednotek, bytové družstvo nebo něco jiného? ).
Zadruhé je důležité, jakou funkci ve Vašem bytovém domě dotyčný domovník zastává (jedná se o zmocněného správce, o zaměstnance, předsedu výboru či něco jiného? ).
Jsou-li ve Vašem bytovém domě přijaty nějaké stanovy, měly by být kompetence a odpovědnost domovníka zakotveny právě v tomto dokumentu. Stejně tak je důležité, jaké kompetence jsou nastaveny účetní.
Pokud je domovník oprávněn (omezeně) právně jednat ve prospěch bytového domu (resp. všech vlastníků bytových jednotek) a účetní je zároveň povinna pouze vést účetnictví (přičemž není oprávněna právně jednat), nemůže dle mého názoru dojít ke střetu zájmů (neboť účetní pouze zaúčtuje/zaznamená to, co domovník sjednal). Z tohoto hlediska se mi jeví volba třetí osoby (z důvodu podepisování) jako nadbytečná (bylo by však zapotřebí seznámit se podrobněji s právním režimem Vašeho bytového domu).
A nyní k Vašim dotazům:
1/ Jsou ještě další zásady, kterými by se měl řídit aby neporušil zákon o střetu zájmu?
Zákon o střetu zájmů se na činnost domovníka vůbec nevztahuje. Tento zákon totiž reguluje pouze činnost veřejných funkcionářů, přičemž do kategorie veřejných funkcionářů nelze domovníka v žádném případě zařadit (§ 1 a § 2 zákona o střetu zájmů).
2/ Pokud bude dodržovat všechny zásady může funkci domovníka vykonávat dále?
Pokud bude domovník vykonávat svou funkci s péčí řádného hospodáře a bude se řídit pokyny vlastníků bytových jednotek (pokud je povinen se jimi řídit), může tuto funkci samozřejmě vykonávat (jak však píši výše – vše závisí na tom, jaký právní režim se na Váš bytový dům vlastně vztahuje).
___________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 159/2006 Sb. , o střetu zájmů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.