Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Blízká rodina bydlí v jedenáctém patře bytového domu SVJ v Ostravě. Jde o blok s několika vchody, takzvaná hokejka. V celém bloku v každém vchodě je v sedmém patře propojení mezi vchody - únikový východ - chodba pro případ evakuace lidí při požáru. Lidé od osmého patra výš nemají v případě velkého požáru možnost úniku, pokud se oheň víc rozšíří.

V posledním, jedenáctém patře je stropní otvor na střechu, ke kterému se dá přistavit žebřík a v případě neštěstí je šance se dostat na střechu. Ovšem poklop je trvale uzamčen zámkem a správcová (snad předsedkyně SVJ) rázně odmítá možnost poskytnout čtyřem rodinám na patře klíč k poklopu. Že na to nemají právo, že tam je strojovna výtahu. Nemají? Stačil ten strašný požár v Bohumíně, kdy lidi skákali z oken. Co poradíte? Má správcová právo nechat stropní východ uzamčený bez možnosti rychlého úniku? Bude vhodné vznést dotaz požární inspekci?

 

ODPOVĚĎ:
Ano, v daném případě je třeba se poradit na požární inspekci, neboť musí být vždy dodrženy požární předpisy. Pokud je jakýkoliv vchod, který je nutný z hlediska požární bezpečnosti zablokovaný, pak by osoba, která jej blokuje, odpovídala samozřejmě za vzniklou škodu. Tedy případné odblokování je nejen v zájmu obyvatel bytu, ale také v zájmu samotné správcové. Tedy doporučila bych urychleně řešit s Hasičským záchranným sborem. émata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.