Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dostali jsme po pár měsících výpověď z nájmu na dobu neurčitou z důvodu, že pronajímatel potřebuje byt pro svého příbuzného, konkrétně bratra majitele. Dle § 2288 taková možnost existuje, nicméně nemáme ji uvedenou ve smlouvě - je v tomto případě zákon nadřazený smlouvě? Dále máme podezření, že tento důvod je vymyšlený a chtějí nás vyhodit proto, že jim lidsky nesedíme.

Víme, že máme možnost se obrátit na soud aby přezkoumal důvody výpovědi. V tuto chvíli však nemáme jakým způsobem dokázat, že bratr majitele skutečně nezamýšlí v byte bydlet. Pravda, zda se tam bratr nastěhuje a bude byt využívat pravděpodobně vyjde najevo až v době, kdy se my vystěhujeme. To už ale nám nebude nic platné, navíc již promeškáme dvouměsíční lhůtu, kdy se můžeme s důvodem výpovědi obrátit na soud.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení občanského zákoníku ohledně možnosti vypovězení nájmu pronajímatelem je kogentní, což znamená, že se od něj nelze odchýlit dohodou smluvních stran. Vámi citované ustanovení tak platí, ať už je ve smlouvě ocitováno, nebo ne. Váš pronajímatel Vám tedy mohl dát výpověď z důvodu dle § 2288 odst. 2 písm. b) občanského zákoníku, výpověď je platná, pokud splňuje i náležitosti dle odst. 3 citovaného ustanovení. Pokud podáte žalobu na přezkum oprávněnosti výpovědi, pak dokud soud o žalobě nerozhodne, nemusíte se z bytu vystěhovat. Navíc, pokud je důvod výpovědi opravdu smyšlený, může se pronajímatel zaleknout již samotné žaloby a výpověď sám stáhnout. Soud bude oprávněnost zkoumat zejména výpověďmi svědků, tedy i bratra pronajímatele, příp. jeho dalších příbuzných a nelze předjímat, zda oprávněnost výpovědi bude či nebude ve výsledku prokázána. Doporučuji Vám tedy ve lhůtě dvou měsíců od doručení výpovědi podat k soudu žalobu dle § 2290 občanského zákoníku a z bytu se ke dni skončení výpovědní lhůty nestěhovat, pokud tedy nebude zatím o žalobě rozhodnuto. Před podáním žaloby můžete pronajímateli zaslat písemné námitky k výpovědi, v nichž také upozorníte na Váš úmysl bránit se soudně. Pro úspěšné podání žaloby však není nutné nejprve tyto námitky zasílat. Pronajímatel se může bránit podáním žaloby na vyklizení bytu dle výpovědní lhůty, soud je však i v tomto řízení oprávněn přezkoumávat oprávněnost výpovědi a pravděpodobně případná obě řízení spojí do jednoho projednávání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.