Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme nájemci družstevního bytu a téměř před dvěma lety (nyní 2/2023) jsme nahlásili BD praskající dlažbu lodžie v důsledku opravy zábradlí, která byla prováděna před časem družstvem. Nejdříve praskala glazura dlažby, časem se objevila díra skrz naskrz a byla vidět korodující konstrukce. Technik správcovské firmy zhodnotil, že ty sousední lodžie jsou na tom stejně a že se to musí řešit na úrovni družstva.

Otvor se stále zvětšuje, je poškozena izolace a mám obavy, že časem začne zatékat i do bytu. Představenstvo dlouho nic neřešilo a nakonec mi oznámilo, že když dům stavěli, tak balkóny si dělal každý sám. Jak tomu mám rozumět, neodpověděli a neposlali ani číslo PS. Ve stanovách a NS je dokonce zakotveno, že nesmíme zasahovat do konstrukce domu. Jak mám nadále postupovat, když BD nekomunikuje?

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož se jedná o byty družstevní, musí situaci řešit družstvo. Pokud družstvo nekomunikuje, pak je možnost svolat členskou schůzi, přičemž tu lze svolat kdykoliv, pokud je to v důležitém zájmu družstva nebo pokud jej o to požádá kontrolní komise nebo alespoň 10 % členů družstva, kteří mají nejméně jednu pětinu všech hlasů. Stanovy družstva mohou určit i nižší počet, než je stanoveno zákonem. Na schůzi je pak třeba situaci řešit, případně lze ještě zvolit variantu žádat slevu z ceny nájmu družstevního bytu (a to i soudně) a nápravu vady provést sám. Rozhodně bych ale volila nejprve variantu svolání členské schůze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.