Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uvažujeme s partnerem (nejsme manželé) o koupi družstevního podílu v bytovém družstvu s právem nájmu bytu. Stanovy nevylučují společné vlastnictví družstevního podílu, takže pokud zřejmě OK. Nicméně nevíme, jak ošetřit případ, kdy jeden z nás zemře. Jak zajistit, aby druhý mohl v bytě dožít.

Věcné břemeno zřídit nelze, chceme, aby dr. podíl přešel na dědice, ale aby tam nechal druhého z nás dožít a teprve po smrti nás obou mohli dědici s družstevním podílem nakládat. Je nějaká cesta, jak to ošetřit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel žádná taková cesta není. Pokud chcete mít právo v bytě dožít, museli byste to do závěti uvést jako příkaz dědicům, aby druhého v bytě dožít nechali, nicméně je to spíše akademický výrok, protože pokud reálně nebude splněn, nebude jak ho vymáhat. Pokud nechcete pracovat nějak s dědickými podíly, např. že by se dědicům zkrátil na minimum, aby se přeživší partner stal majoritním vlastníkem, skutečně v případě družstevního bytu nelze uvažovat tak, že podíl bude zděděn dědici zemřelého až v okamžiku, kdy zemře druhý partner.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.