Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně ukončení nájemní smlouvy. Naše rodina (2 dospělí a 2 děti 13 a 6 let) bydlíme v nájmu. V říjnu roku 2023 nám byla smlouva prodloužena dodatkem do konce dubna 2024, ale vzhledem k situaci se zapomnělo na podpis z mé strany. Nyní bychom se měli vystěhovat, ale situace se vyhrotila tak, že máme rozjednanou hypotéku a (nečekali jsme takové průtahy a komplikace) nemáme teď kam jít.

Můj dotaz zní, jaké máme právní zastání v případě, že se s majiteli nedohodneme na prodloužení o měsíc nebo dva? Podotýkám, že nejsme neplatiči a nájemné platíme vždy včas. DěkujiMiloslav.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud smlouvu dodatkem neprodloužíte, nájemní vztah skončí ke konci dubna. Dle zákona tak budete mít povinnost byt vyklidit. Ale pokud tak neučiníte, pronajímatel Vás nemůže vystěhovat svépomocí, ale pouze návrhem na soudní vyklizení. Po dobu neoprávněného bydlení budete mít povinnost dál platit nájemné. O právním zastání mluvit nelze, ale pokud řešíte jen 1-2 měsíce, v podstatě tam můžete přečkat, jelikož soud o vyklizení nerozhodne dříve než 2-3 měsíce po podání žaloby (dle zkušeností).
Nicméně doporučuji se s pronajímatelem pokusit o prodloužení dohodnout, uvedený postup je krajní řešení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.