Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se Vás optat, jsme v nájmu v komerčních prostorech. Majitel nám každý rok zvyšuje nájem, dle inflace (v nájemní smlouvě to uvedeno máme). V roce 2021 byla inflace 3,8%, v roce 2022 - 15,1% a nyní nám byl zvýšen o rok 2023 - 10,7%. Celkem nám tedy za 3 roky navyšuje nájem o 29,6%. Platí i na komerční prostory - že nesmí být zvýšení vyšší než 20%? Předem moc děkuji za zprávu. S pozdravem Věra.

ODPOVĚĎ:
Pro komerční prostory, tedy prostory sloužící k podnikání, naopak platí, že pronajímatel není oprávněn nájemné navyšovat vůbec. Navýšení by bylo možné pouze v případě, že by byla smlouva uzavřena na dobu určitou a s každým dalším podpisem smlouvy na další rok by mohl pronajímatel navýšit, a to zcela podle svého uvážení, jelikož 20% navyšování u prostor sloužících k podnikání neplatí. Nájemce ale samozřejmě v takovém případě nemá povinnost smlouvu na další rok uzavřít. Tedy ve vašem případě navýšení nájmu nemusíte vůbec akceptovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.