Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat na nájemné v době revitalizace domu. Máme k dispozici dva balkóny, které od poloviny roku 2023 a ještě tento rok (01-05/2024) nemůžeme využívat, protože jsou balkóny sundané a dělá se jejich výměna a zateplení domu. Nájemné platíme stále stejné a vůbec se nebere ohled na to, že balkóny nemáme k dispozici.

Když jsem se na to ptala majitele domu Heimsten, byla mi zaslána tato informace...viž níže... "Dovolte nám uvést, že předmět nájmu, tj. byt, je během předmětných prací možný řádně užívat. Dle ustanovení § 2259 Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. , jsou nájemníci povinni strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě přestavbu nebo jinou změnu.   Paní Syřinková, Vaší nespokojenosti je nám líto, avšak za dobu provádění revitalizace bytového domu nejsou slevy poskytovány."  Prosím o informaci, zda na to mají právo nebo máme právo my na snížení nájemného z důvodu nefunkčnosti a nevyužívání balkónu.   Děkuji, s pozdravem Viola.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení, kterým majitel domu argumentuje, zní takto: "Nájemce je povinen strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě jeho přestavbu nebo jinou změnu, jen nesníží-li hodnotu bydlení a lze-li ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce, nebo provádí-li ji pronajímatel na příkaz orgánu veřejné moci, anebo hrozí-li přímo zvlášť závažná újma. V ostatních případech lze změnu provést jen se souhlasem nájemce."
V daném případě lze skutečně uzavřít, že nemožnost užívat balkón nájemci nezpůsobí žádné závažnější obtíže tak, jako by se např. měnily podlahy, stoupačky, apod... Tedy já osobně bych v daném případě nedoporučovala jít do případného soudního sporu o slevu z nájmu právě s ohledem na to, že revitalizace domu nesníží hodnotu bydlení a nemožnost užívat balkóny pro nájemce neznamená zásadní nepohodlí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.