Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v bytovém domě, jedná se o družstevní vlastnictví (máme družstevní podíl). 1.5.2024 jsme cítili silný zápach z bytu pod námi, na souseda jsme se nedoklepali, zavolali jsme tedy paní předsedkyni bytového družstva (BD má daný byt v družstevním vlastnictví a pronajímá ho) a PČR. Hasiči se do bytu dostali oknem, soused byl nalezen mrtvý v obýváku na zemi, dle koronera byl po smrti cca 5 dní.

Byt byl po ohledání a odvozu těla zapečetěn PČR. 7.5.2024 byl byt PČR odpečetěn a pozůstalí dostali klíče od bytu. Zesnulý soused bydlel sám, byl bezdětný, z nejbližších příbuzných má naživu tatínka (*1943) a dva sourozence. Tentýž den se konala pravidelná schůze představenstva BD, kam jsme se dostavili, protože jsme nadále trpěli neutuchajícím zápachem linoucím se z bytu zesnulého. Na schůzi BD jsme se dozvěděli, že sanace bytu ze strany BD jako pronajímatele není aktuálně plánována a v této věci zatím není v řešení ani jednání s pozůstalými zesnulého nájemce. Na pozůstalé jsme si tedy vzali kontakt a začali věc řešit napřímo. Od pozůstalých jsme se dozvěděli, že do bytu půjdou vyzvednout OP zesnulého /jiné úřední dokumenty, aby mohl být vystaven úmrtní list. Zatím neznají příčinu úmrtí a dědické řízení ještě uzavřené není. Úklid prostor prý budou řešit operativně svépomocí dle svých možností, k zajištění profesionálního úklidu (sanaci, dezinfekci) nikým vyzváni nebyli a ani nevědí, co by měli dělat a kdo je za co zodpovědný. 10.5.2024 jsme se do bytu dostavili, pozůstalí nás pustili dovnitř, sami v bytě nezvládli setrvat. Prostory jsme uklidili (z pohřební služby jsem sehnala speciální dezinfekci na bázi chloroformu, kterou používají při sanaci prostor po zemřelých). Vyčistili jsme z podlahy hnědou hnilobnou tělní tekutinu a dále zvratky a výkaly po bytě (zesnulému očividně nebylo dobře). Následně intenzivní a pronikavý zápach ustal, ovšem doteď (17.5.2024) je cítit jak ve společných prostorách (na chodbě), tak u nás bytě (bydlíme přímo nad bytem zesnulého). BD jsme několikrát upozornili, že je pohřební službou doporučeno byt vyklidit, kontaminované věci v místě nálezu těla (lino, starý čalouněný nábytek) zlikvidovat ve spalovně a prostory profesionálně vydezinfikovat. Pozůstalí právě odjeli na dlouho plánovanou dovolenou, byt je uzamčený a vyklízet ho prý budou poslední týden v květnu. Následně chtějí byt předat BD, a tím ukončit nájem, který by na ně v budoucnu přešel jako na dědice. Můj dotaz zní: Jaké kroky můžeme podniknout, abychom co nejrychleji dosáhli řádného vyklizení a dezinfekce bytu pod námi? Domluvou s BD jsme bohužel zatím nepochodili. BD doteď neřeší ani zápach ve společných prostorách domu, prakticky denně chodbu vytírám já, neutralizátory pachu a osvěžovače vzduchu na chodbu jsme rovněž pořídili my. Zápach v našem bytě BD nezajímá už vůbec. Velice děkuji za Vaši pomoc.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsanou situaci lze řešit (nevím ovšem, zda ne pouze teoreticky) v zásadě dvěma způsoby:
1/ Veřejnoprávní varianta:
V této souvislosti se můžete obrátit na místně příslušnou krajskou hygienickou stanici:
https://mzd.gov.cz/krajske-hygienicke-stanice/
a konzultovat s ní, zda by mohla místo (byt) ohledat a nějak Vám pomoci (typicky nařídit bytovému družstvu – jako vlastníkovi postižených prostor – provedení příslušných prací – desinfekce apod.).
2/ Soukromoprávní varianta:
Bytové družstvo – jako pronajímatel – je samozřejmě povinno zajistit všem nájemcům nerušené užívání družstevních bytů (stejně jako společných prostor). Je proto možné se po bytovém družstvu splnění této jeho zákonné povinnosti domáhat, a to v krajním případě i soudní cestou (podáním návrhu na nařízení předběžného opatření a posléze žalobou). Je však zřejmé, že poměrná zdlouhavost této varianty nepovede k efektivnímu řešení Vámi popsané situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.