Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2020 jsem si koupil stavbu, která stojí na cizím pozemku. S majitelem pozemku mám smlouvu o pronájmu pozemku. Po jednom roce se ozvalo město, že k pozemku je "připlocen" pozemek o výměře 46m2, který je ve vlastnictví města. Součástí této výměry jsou pouze vrostlé túje již od původních majitelů. Rozhodl jsem se tedy si část pozemku města pronajmout a podepsal s městem smlouvu na neurčito.

05/2024 přišla výpověď smlouvy z důvodu změny ceny pronájmu. Nyní my dorazil nový cenový výměr a proto jsem se rozhodl dál smlouvu nepodepisovat a přenechat tuto část pozemku městu. Město napsalo, že v tomto případě je mojí povinností odstranit jakoukoliv stavbu z pozemku mnou vybudovanou a do 10 dnů od konce současné smlouvy předat pozemek městu. Tak se ptám, jsem povinen odstranit túje a pletivo, když to tam je od nepaměti? A já tam nic během smlouvy nebudoval? Děkuji za odpověď Oleg.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: nikoli, pletivový plot ani túje odstraňovat nemusíte.
Výše uvedené vyplývá v podstatě již z výzvy, která Vám byla městem zaslána. V dotazu zmiňujete, že město Vám napsalo, abyste z městského pozemku odstranil veškeré stavby, které jste tam v průběhu nájmu vybudoval. Pokud zde pletivový plot (což je rovněž stavba) stál již dříve (a Vy jste ho tedy nevybudoval), není Vaší povinností tento pletivový plot odstraňovat. V podstatě totéž platí i o tújích.
Jasnou odpověď na Váš dotaz dává i platná právní úprava, a to § 2225/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Při skončení nájmu odevzdá nájemce pronajímateli věc v místě, kde ji převzal, a v takovém stavu, v jakém byla v době, kdy ji převzal, s přihlédnutím k obvyklému opotřebení při řádném užívání … odevzdáním se rozumí i předání vyklizené nemovité věci …“
Jste tedy povinen vrátit městu pozemek v takovém stavu (tedy s takovými dřevinami a s takovými stavbami), v jakém jste ho od města při uzavírání nájemní smlouvy převzal. Pokud na pozemku túje i pletivový plot existovaly v době uzavření nájemní smlouvy, není Vaší povinností je odstraňovat.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.