Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v domě, který je SVJ - já jsem jedním z vlastníků. K domu patří předzahrádka, na které je několik stromů, z nichž jeden se společenství rozhodlo pokácet. Jedná se o vysoký, zdravý ovocný strom - roste na něm jeden z druhů špendlíků, což je důvodem rozhodnutí strom nechat pokácet, protože jednou za rok padající ovoce způsobuje na dvorku problémy.

Ráda bych se zeptala, jestli pro takové rozhodnutí stačí souhlas většiny anebo jestli s tím musí souhlasit všichni vlastníci a také, jestli je potřeba mít pro pokácení stromu nějaký zásadnější důvod (vzhledem k tomu, že se jedná o zdravý strom) a zároveň, jestli je potřeba žádat o povolení. Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Běla.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jestli pro takové rozhodnutí stačí souhlas většiny anebo jestli s tím musí souhlasit všichni vlastníci?
V první řadě záleží na tom, zda je rozhodování v těchto případech nějak upraveno ve stanovách SVJ (pakliže ano, řídí se hlasování právě stanovami). Pokud o tom stanovy SVJ mlčí, je nutné vyjít z § 1206/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. “
V tomto případě by tedy měla postačovat nadpoloviční většina hlasů vlastníků jednotek přítomných na shromáždění SVJ (samozřejmě pouze tehdy, bude-li shromáždění usnášeníschopné).
2/ Jestli je potřeba mít pro pokácení stromu nějaký zásadnější důvod?
Nikoli, v podstatě žádný důvod zapotřebí není.
3/ Jestli je potřeba žádat o povolení?
Záleží na okolnostech konkrétního případu. V této souvislosti lze odkázat na § 8/1 a 3 zákona o ochraně přírody a krajiny, dle něhož platí, že:
„Ke kácení dřevin je nezbytné povolení orgánu ochrany přírody, není-li dále stanoveno jinak. Povolení lze vydat ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin …

Povolení není třeba ke kácení dřevin se stanovenou velikostí, popřípadě jinou charakteristikou. Tuto velikost, popřípadě jinou charakteristiku stanoví Ministerstvo životního prostředí obecně závazným právním předpisem. “
Konkrétně je pak zapotřebí nahlédnout do § 3 písm. a) a d) vyhlášky č. 189/2013 Sb. , dle něhož není povolení ke kácení dřevin zapotřebí v případě
- dřevin o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,
- ovocných dřevin rostoucích na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada nebo zastavěná plocha a nádvoří.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny
vyhláška č. 189/2013 Sb. , o ochraně dřevin a povolování jejich kácení

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.