Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Děda je spoluvlastník rodinného domu. Žije v domnění, že tam odjakživa nemáme na nic nárok a že je dům jeho. Uráží nás, likviduje naše věci. Děd je vlastník jednoho patra v domku, kde je uzavřený byt a já bytu nahoře, kde když vyjdete schody nahoru, jdete přímo do bytu. Problémy jsou letité.

Pálí nám dopisy, ničí zámky, brání nám jít na dvůr, močí tam, hází odpad. Mám dítě 4,5 let. Našel si kamaráda, který nám dělá také potíže. Co si mohu nechat líbit a co a kam můžu vše hlásit. Už jednou jsem ho nahlásila pro napadení na Policii ČR. Děd je těžce nemocný a jakýkoli konflikt je pro obě strany dost psychicky hrozný, ale on je vyvolává. Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
K tomuto a obdobným případům je tzv. každá rada drahá, byť z vlastní zkušenosti Vašemu problému plně rozumím.
Východisko, pokud sama s rodinou nechcete ustoupit a odstěhovat se, de facto neexistuje; jelikož kromě možnosti umístění do psychiatrické léčebny (přičemž bez jeho souhlasu lze tohoto umístění docílit pouze přivoláním záchranné služby v případě záchvatu "nestandardního" chování), která není samospásná (je pouze dočasná), neexistuje žádné definitivní řešení.
Taktéž můžete opakovaně volat Policii, pokud Vás bude ohrožovat.
Lze doporučit, abyste se pokusili znepřístupnit Vámi obývané prostory, vybudovali si vlastní zamykatelnou poštovní schránku (zabudovanou např. do kamenného oplocení).
Taktéž lze doporučit, abyste se obrátila na dědova ošetřujícího lékaře, jeho "psychopatické" chování může souviset s jeho zdravotním stavem.
Pokud by děd projevoval známky duševního onemocnění (syndrom závislosti na alkoholu, těžká demence), můžete omezit děda na právech (přes soud). Řešením by také mohlo být zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Postup jak zrušit spoluvlastnictví vizte ve webu, otázka zrušení spoluvlastnictví byla již mnohokrát na stránkách naší poradny řešena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.