Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme ve zrekonstruované obytné části zemědělské usedlosti, ve vzdálenosti cca 5 metrů od domu byly cca před 30 až 40 lety vysazeny pravděpodobně v akci "Z" na obecním pozemku jehličnany. Dnes oba převyšují o několik metrů výšku hřebene střechy.

Jeden je ve svahu a část kořenů je obnažena, navíc současně s ním byla v jeho bezprostřední blízkosti vysazena bříza, která způsobila, že růst smrku je nerovnoměrný a strom je nakloněn směrem k domu. Obáváme se samozřejmě, že silný vítr nebo vichřice by mohla způsobit pád stromu na dům a způsobit nám značnou škodu. Než řešení eventuelních následků bychom raději místo podle našeho názoru nevhodných smrků vysadili vhodnější dřeviny. Kontaktovala jsem pracovníka stavebního odboru, podle jeho názoru je strom zdravý. Prosím o doporučení dalšího postupu. Děkuji, Dita

ODPOVĚĎ:
V těchto případech je složité docílit pokácení stromu, který je obecně považován za zdravý.

Doporučuji se obrátit nejen na stavební odbor, ale i na volené obecní orgány, to znamená starostu a zastupitelstvo s nabídkou s jakou jste se obrátili na stavební odbor (tedy pokácení a vysazení nových stromů); případně nadřízený správní orgán stavebního odboru.

V krajním případě je také možné zjišťovat podmínky odkoupení části pozemku a povolení pokácení stromů (§ 8 zákona č. 114/1992 Sb.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.