Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problematika kácení stromů je řešena zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění (dále jen „zákon o ochraně přírody“) a od 15.7.2013 novou prováděcí vyhláškou č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení. Nejvýznamnější změna oproti předchozí právní úpravě se týká kácení dřevin v zahradách, ke kterému nově není potřeba povolení.

Nesmí se však zároveň jednat o dřeviny, které jsou součástí významných krajinných prvků (např. břehové porosty), stromořadí. Zahrada je vyhláškou definována jako pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti. Za bytový či rodinný dům je považován takový dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena. Moje otázka zní: Lze za bytový či rodinný dům považovat zděnou chatu na oploceném pozemku v rekreační části obce? "Odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena" nutně neznamená, že je v tomto objektu k trvalému pobytu hlášena nějaká osoba nebo že je objekt trvale obýván? Děkuji, Oldřich

ODPOVĚĎ:
Hlášení k pobytu či trvalé obývání není směrodatné (i v rekreačním objektu může být hlášen trvalý pobyt a naopak v rodinném domě nemusí být jediný trvalý pobyt nahlášen).

Domnívám se, že při výkladu předmětných pojmů je na místě zkoumat tyto okolnosti:
a) charakter oblasti podle územního plánu (či některé z jeho alternativ)
b) stavební povolení či rozhodnutí o umístění stavby
c) další případná související rozhodnutí (kolaudační souhlas)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.