Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

03/2013 mi umřel otec, který žil posledních dvacet let se svou druhou ženou. Má dotyčná druhá manželka nárok na dědický podíl z rodinného domu, který otec vlastnil již před uzavřením druhého manželství a na katastru byl psán jen na jeho jméno (byl výlučním vlastníkem rodinného domu).

Je možné po dohodě dědiců prodat rodinný dům ještě před vyřízením dědictví, když je již jasné, že neexistuje závěť v registru závětí, ani nebyla sepsána závěť jiná. Jedná se mi o to, že žádný z dědiců nemá finanční prostředky na udržování nemovitosti do vyřízení pozůstalosti. Jeho druhá žena prohlásila, že to splácet nebude, že jí to nepatří a jeden z dědiců je v exekučním řízení. Za jakých podmínek je toto možné učinit. Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Manželka má obecně nárok na jednu polovinu hodnoty majetku ze společného jmění manželů a dále, pokud dědictví neodmítne, tak také na podíl na výlučném majetku. Pokud zemře osoba žijící v manželství, tak v první fázi se vypořádá společné jmění manželů tak, že jedna polovina zůstane pozůstalému manželovi a druhá jde do dědictví. Tato druhá polovina majetku, která přešla že společného jmění manželů a k tomu veškerý výlučný majetek (tedy ve Vašem případě zmíněný rodinný dům) se pak dělí mezi dědice. V první dědické skupině jsou vždy manželka a děti a tyto dědí rovným dílem.
Podle zákona platí, že před skončením dědického řízení dědici mohou s věcmi nebo s jiným majetkem náležejícím do dědictví během dědického řízení nakládat nebo činit jiná opatření, přesahující rámec obvyklého hospodaření, jen se svolením soudu. S ohledem na praxi notářů a rychlost soudu mohu předpokládat, že bude rychlejší a jednodušší počkat na skončení dědického řízení a poté bez problémů dům prodat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.