Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused chce opravit střechu na své stodole, která boční stranou sousedí s pozemkem mé babičky. Metr od této stěny jsou již více než 40 let dva štůsy dřeva sahající do výšky cca 2-2,3m. Sousedova stodola je z ostatních tří stran volně přístupná. Chci se zeptat, zda musí babička umožnit sousedovi přístup ze svého pozemku. Sousedské vztahy mezi oběma jsou již dlouhou dobu nepříznivé. Děkuji Daniela

ODPOVĚĎ:
Tuto situaci řeší ust. § 1022 občanského zákoníku, které stanoví, že nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
Obdobně ust. § 1021 občanského zákoníku říká, že vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak.
Z výše uvedeného vyplývá, že by se soused mohl domáhat přístupu přes pozemek Vaší babičky pouze v případě, že by nemohl provést opravu střechy ze svého pozemku, což by dle Vašeho popisu neměl být problém. Důvodem přístupu není pouhá skutečnost, že přes pozemek babičky by bylo provedení opravy snazší a méně nákladnější.
Pokud je tedy zřejmé, že lze stodolu opravit z pozemku souseda, souhlas s užitím pozemku neposkytujte. Doporučuji nesouhlas zaslat sousedovi písemně doporučeným dopisem (s uchováním podacího lístku a kopií dopisu pro případný spor).
Pokud by soused i nadále trval v užití Vašeho pozemku, musel by se obrátit na soud, což by mohlo trvat i několik měsíců až roky. Pokud byste přistoupili na užití pozemku, chtějte po sousedovi náležitou náhradu v penězích, včetně případných nákladů s odstraněním dřeva a podobně.
Občanský zákoník je dostupný např. zde:
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.