Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Sousedi se nastěhovali v 9/2009 a na svém pozemku vysázeli tuje a keře. Ten je přímo u naší zadní strany budov. Nyní dosahují již do výše střechy, to je více než 3 metry a keře jsou hodně husté. Ze zdi padá již omítka, máme tam i okénka s matným sklem, kterými již neprochází sluníčko a bojím se, že kořeny začínají prorůstat do základů.

V 11/2015 jsem je upozorňovala na tuto skutečnost a oni pokrčili rameny a nic se neděje. Jak mám dále pokračovat. Myslím si, i když je to jejich pozemek nemohou tím narušovat naše zdi. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Po sousedech se můžete domáhat:
1/ Pokácení stromů:
Dle § 1017/1 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku (Vy) rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m platí jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
2/ Odstranění přesahujících větví a podrůstajících kořenů:
Dle § 1016/2 občanského zákoníku platí, že neučiní-li to vlastník (Vaši sousedé) v přiměřené době poté, co ho o to soused (Vy) požádal, smí soused (Vy) šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
3/ Zabránění nadměrnému stínění a poškozování omítky:
Dle § 1013/1 občanského zákoníku je vlastník (Váš soused) povinen se zdržet všeho, co působí, že stín vniká na pozemek jiného vlastníka (Vás) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku.
Dle § 1042 občanského zákoníku se může vlastník (Vy) domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší.
Je-li Vámi popsaná situace řešitelná odstraněním přesahujících větví a podrůstajících kořenů, můžete k tomuto zásahu přistoupit sama (neučiní-li to Vaši sousedé na Vaší výzvu), jak uvádím v odpovědi ad 2/ výše. Je-li naopak zapotřebí odstranit celé stromy (a Vaši sousedé k tomu nebudou ochotni), nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro přípravu předžalobní výzvy a případně žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.